BiH
0

Tadićeva inauguracija na dan dženaze u Srebrenici

Oslobođenje
Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić pozvao je putem Ambasade Srbije i Crne Gore članove Predsjedništva BiH, te visoke funkcionere RS na inauguraciju u Beograd, javlja Oslobođenje.

Ovo zapravo i nije neobična vijest da nije činjenice da je novi srbijanski predsjednik Sulejmana Tihića, Dragana Čovića i Borislava Paravca, te Mladena Ivanića, Dragana Čavica i Dragana Mikerevića pozvao na svečanost 11. jula u 13. sati.

Toga je dana, a znaju to valjda i u Tadićevom uredu u Beogradu i u Ambasadi Srbije i Crne Gore, u Sarajevu godišnjica stravičnoga zločina u Srebrenici.

Toga će dana, a znaju valjda to, biti obavljena još jedna dženaza ubijenih Srebreničana. Toga će dana Evropa ponovo crvenjeti od stida. I znaju li to u Beogradu? Dabome da znaju. Zna to i srbijansko - crnogorski ambasador u BiH Stanimir Vukicević. I nista.

Da je 11. juli za Srbiju i Crnu Goru tek dan za svecanost i inauguriranje novog, demokratskog, evropski orijentisanog predsjednika, pokazuje i činjenica da je planiran i susret Tadica i “šefa delegacije BiH”, po svemu sudeći misli se na predsjedavajuceg Predsjednistva BiH Sulejmana Tihića. Koji bi, misle tako u Beogradu, umjesto u Srebrenici, trebao biti na svečanosti inauguriranja. Skandalozno, nediplomatski, bezobrazno! Sad samo trebamo vidjeti sto će poduzeti nasi političari, posebno ovi iz Republike Srpske.