BiH
19

Tadić više nije predsjedavajući Doma naroda PSBiH

FENA
Ognjen Tadić (Foto: Klix.ba)
Ognjen Tadić (Foto: Klix.ba)
Ognjen Tadić razriješen je danas dužnosti predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Ovo je prva ovakva situacija u posljednjih sedam godina u PSBiH i ona nije ništa neobično. Bez obzira na ishod glasanja, bilo mi je čast i zadovoljstvo da sam mogao da surađujem s vama i i da ostvarujemo rezultate iza kojih je stajala platforma", ovo je u obraćanju delegatima Doma naroda, a uoči glasanja o smjeni s mjesta predsjedvajućeg ovog doma, kazao Ognjen Tadić.

Našalio se i kazao da je, kad su ga kolege iz SDS-a pitale kako će izaći na kraj s današnjom situacijom, rekao da će ih "opkoliti".

"Sa ovog mjesta moram upozoriti na jednu vrlo ružnu izjavu Nebojše Radmanovića koji je čitav postupak razrješenja opisao kao odugovlačenje SDS-a jer smo gramzivi. Da je neko drugi rekao ja bih prećutao, ali da to kaže on koji u užoj familiji ima više funkcionera nego čitav SDS je besmisleno", rekao je Tadić.

Pojasnio je da nikakvo oduglovačenje nije bilo u pitanju već da je tek danas zasjedao Klub srpskih delegata koji je uputio inicijativu za Tadićevu smjenu.

Tadić je ponovio da izbacivanje kadrova SDS-a iz Vijeća ministara nije odraz odnosa SDS-a spram "šestorke" ili njihovog rada u Vijeću ministara BiH.

"Došli smo u ovu poziciju kao što je htjela nova parlamentarna većina, u FBiH SDPBiH i u RS-u SNSD. Mi ne sporimo legitimitet te vlasti, ali nam se čini da nisu dobri motivi na osnovu kojih je nastala ova većina. Mi mislimo da je to savez dvije političke stranke koje su procijenile da trebaju, zbog budućih izbora, da se prestanu svađati. Ako nas približe EU, nemamo ništa protiv, ali iskustvo nam govori drugačije", rekao je Tadić.

Istakao je i izjavu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića koji je, rekao je Tadić, čitavu situaciju okarakterizirao kao "biranje manjeg zla od dva zla" navodeći da je SDS ipak odgovoran za pucanje po BiH i njenim građanima.

"SDS nikada nije svojatao vojsku RS-a i uvijek smo govorili da je to vojska srpskog naroda. Složit ćemo se, ta vojska je zaslužna za odbranu RS-a", naglasio je Tadić.

Nakon njegovog obraćanja, uslijedilo je glasanje. Za smjenu Tadića glasalo je osam kandidata, dva su bila protiv, a tri suzdržana.