BiH
0

Tadić: U Evropsku uniju svi zajedno

NINA
Privredne delegacije FBiH i SCG-a sastale su se danas u Beogradu i tom im je prilikom predsjednik Srbije Boris Tadić prenio poruku koju je donio iz Bruxellesa - najlakši način ulaska zemalja regije u Evropsku uniju je ulazak svih zajedno.

Tadić je dodao i da Evropa poručuje da "niko ne treba sprečavati ulazak susjednih zemlja u EU", ocijenivši da je nužno što prije riješiti problem nastao u provođenju sporazuma o slobodnoj trgovini s BiH.

Prema Tadićevim riječima, Hrvatska, SCG i BiH imaju zajedničke prepreke, ako ni u čemu, onda u saradnji s Haaškim tribunalom. ''Tribunal u Haagu ne samo da ima moralne, historijske i pravne dimenzije, nego i svoju privrednu dimenziju, što niko ne smije zanemariti", naglasio je Tadić istaknuvši da je važno je da Srbija i BiH unaprijede saradnju u mnogim privrednim oblastima.

"Jedni drugima trebali bismo olakšavati i poticati euroatlantske integracije. Samo na taj način pravimo ambijent koji olakšava proizvodnju i poboljšava kvalitetu života građana", zaključio je Tadić.

Premijer Federacije BiH Ahmet Hadžipašić naglasio je da problem sporazuma o trgovinskoj razmjeni nije nerješiv. On je istaknuo da trenutna trgovinska razmjena dviju zemalja iznosi 1,5 milijardi maraka i izrazio uvjerenje da se u vrlo kratkom roku može udvostručiti.

Prema njegovim riječima, BiH i SCG mogu ostvariti vrlo uspješnu saradnju u oblasti namjenske proizvodnje, i to u proizvodnji komponenti i zajedničkom plasmanu na svjetskom tržištu.

Hadžipašić je rekao da u pogledu integracije u EU postoji izvjestan zastoj u prihvatljivosti mjera koje treba provesti u BiH i da se u EU ne može ući usvajanjem zakona, nego provođenjem usvojenih mjera.