BiH
0

Tadić: Srbija čini sve da izruči Ratka Mladića

NINA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć američkoj TV mreži CNN da srbijanske vlasti čine sve što je u njihovoj moći da isporuče Ratka Mladića Haaškom tribunalu.

"Želim potvrditi da vlada radi veoma dobro na rješenju tog pitanja", istaknuo je Tadić, dodajući da je za vrijeme dok je bio ministar odbrane pokrenuo istragu kako bi se otkrilo mjesto gdje se skriva Mladić, ali da ta istraga nije dala rezultate.

Tadić je ustvrdio da je drugi ratni lider bosanskih Srba Radovan Karadžić problem Bosne i Hercegovine, dodajući da sličan problem ima i Hrvatska s odbjeglim generalom Antom Gotovinom.

Srbijanski je predsjednik također naglasio da je svjestan činjenice da je hapšenje haaških optuženika uslov da se nastavi proces evropskih integracija u regiji, dodavši da postoji vrlo dobra suradnja "s drugim policijama" na rješenju tih pitanja.

"Za nas je veoma važno pitanje evropskih i euroatlantskih integracija", istaknuo je Tadić i dodao da se stoga u Srbiji provode reforme u ekonomiji i državnoj upravi.

On je ocijenio da je Srbija učinila dosta u pogledu reformi, ali da je još dosta toga ostalo da se uradi, izrazivši zadovoljstvo zbog izvještaja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) po kojem je Srbija na prvom mjestu u svijetu kada je riječ o poboljšanju uslova za poslovanje.