BiH
0

Tadić: Silajdžić i Dodik ponovno pokušavaju marginalizirati Hrvate u BiH

FENA
Predsjednik HSS-a BiH-NHI Marko Tadić ocijenio je da je nedavno potpisivanje protokola o reformi policije između Dodika i Silajdžića "drugi pokušaj da se položaj Hrvata u BiH još više marginalizira."

Pojašnjavajući da je prvi pokušaj marginalizacije bio u Washingtonu kada su se sastali Silajdžić i Dodik bez predstavnika Hrvata, Tadić je na konferenciji za novinare u Mostaru konstatirao "da su ti pokušaji poruka Hrvatima da se problemi u BiH rješavaju ili pokušavaju riješiti na relaciji Sarajevo – Banja Luka".

"Ili još gore, na relaciji Dodik – Silajdžić", kazao je Tadić, istaknuvši da potpisani protokol o reformi policije dosljedno ne sadržava tri principa Europske unije, te da je ispod razine onoga što je ponudio Visoki predstavnik u BiH.

Predsjednik HSS-a BiH-NHI dodao je da ga najviše smeta što hrvatske političke stranke u BiH nemaju jasan stav o reformi policije, kao da ih se, kako je naveo, to uopće ne tiče.

Govoreći o nedavnom ujedinjenju HSS-a BiH i NHI-ija, Tadić je kazao da nova stranka ostaje stranka lijevog centra, te da ima dosta naglašen socijalni karakter.

"Nećemo zanemarivati nacionalni karakter stranke, ali pretežno ćemo biti usmjereni na socijalne probleme. Treba što prije s nacionalnim igrama završiti te se okrenuti rješavanju gospodarskih i socijalnih problema", smatra Tadić.

Naglasio je kako im je cilj da ojačaju biračko tijelo, da organizacijski srede stranku na svim razinama, te da se pripreme na predstojeće izbore za hrvatski Sabor, te za lokalne izbore u BiH.

"Želimo ostvariti dobre rezultate na izborima, posebno u Hercegovini", kazao je Tadić.

Osvrćući se na predstojeće izbore za hrvatski Sabor, Tadić je pozvao sve državljane Hrvatske koji imaju prebivalište u BiH da iskoriste svoje biračko pravo kako ih, kako je kazao, ne bi više predstavljale osobe koje s BiH nemaju ništa

"Zastupnici u hrvatskom Saboru, koji zastupaju dijasporu, samo lobiraju za podjelu 25 milijuna kuna koje hrvatska Vlada svake godine šalje kao pomoć Hrvatima u BiH, a riječi nisu progovorili u Saboru o položaju Hrvata u BiH", kazao je Tadić.

On je istaknuo da će njegova stranka najvjerojatnije sudjelovati na izborima za hrvatski Sabor, te da će HSS Republike Hrvatske poštivati njihovu listu.

Ideju pojedinih predstavnika političkih stranka u BiH da sve stranke s hrvatskim predznakom naprave zajedničku listu za hrvatski Sabor, Tadić smatra da ne treba odbaciti, međutim drži da je to teško ostvarivo.

"Bilo bi najzrelije da na izbore za hrvatski Sabor izađemo zajedno i osvojimo barem sedam mandata kako bi mogli bitno utjecati na odluke Sabora i Vlade. Međutim, to se neće dogoditi, jer nismo uvjereni da će to prihvatiti druge stranke, posebice oba HDZ-a. Te stranke nikada same nisu odlučivale o listi za dijasporu, jer Sanader će sastaviti listu onakvu kakvu on hoće", ustvrdio je Tadić.

On je na konferenciji za novinare govorio i o želji njegove stranke da u Mostaru postave spomenik Stjepanu Radiću. Kazao je da će taj projekt Stranka sama financirati te da mu je želja da se spomenik postavi u ulici Stjepana Radića.