BiH
0

Tadić: Republika Srpska je izraz potrebe srpskog naroda

SRNA
Boris Tadić na Jahorini (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Boris Tadić na Jahorini (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras na AlJazeeri Balkans da je Republika Srpska nastala u jednom političkom trenutku kao izraz potrebe srpskog naroda u BiH da ima svoje institucije.

Tadić je ocijenio da BiH mora da bude društvo u kojem se na način, koji ne podsjeća na ratnu retoriku, diskutuje o svim problemima zemlje, istakavši da je samo u takvim okolnostima moguće naći rješenje, koje nije u tome da jedna strana prevlada.

"Kakav je unutrašnji odnos među entitetima, to je stvar BiH i njenih građana i legitimnih predstavnika tih građana", rekao je Tadić za televiziju "Al Jazeera Balkans".

On je istakao da je bilo logično, korisno i normalno što je bio na proslavi obilježavanja 20 godina postojanja Republike Srpske u Banjaluci. 

"Srbija ima specijalne i paralalne veze sa Srpskom i želi da iste takve veze ima sa Federacijom BiH, jer vrlo pažljivo posmatra procese u BiH. Ako ih nema onda nema ni pune odnose sa svim institucijama BiH što na kraju obezbjeđuje da čitav sistem naših odnosa funkcioniše u punoj mjeri", naveo je Tadić i dodao da specijalne veze sa FBiH zavise od Federacije, a ne od Srbije koja je u svakom trenutku spremna.

Predsjednik Srbije, koji je sa članovima Predsjedništva BiH i hrvatskim predsjednikom Ivo Josipovićem učestvovao na trilateralnom sastnaku na Jahorini, rekao je da su se odnosi tri zemlje primijenili na bolje. "Bez BiH, Srbije i Hrvatske nema trajne stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana", smatra Tadić. 

Od nove Vlade Hrvatske, Tadić očekuje da će biti raspravljena neka otvorena pitanja, ocijenivši da stvari u srpsko-hrvatskim poslovima idu uzlaznom linijom.	
"Svi znaju da o otvorenim pitanjima Srbije i Hrvatske govorimo neprekidno. Sada ćemo ući u jedan proces i vidjećemo da li će biti spremnosti i sposobnosti da dođe po povlačenja tužbe pred Međunarodnim sudom pravde", rekao je Tadić i dodao je tužbe moguće povući kroz dogovore što je jedino realno rješenje.

On je istakao da Srbija ne gleda sa odobravanjem na to što su Hrvatska i BiH najavile da neće podržati kandidaturu Vuka Jeremića za predsjednika Generalne skupštine UN. 

Tadić je istakao da Srbi, Hrvati i Bošnjaci nemaju istovjetno viđenje istih tragičnih događaja iz 18. i 19. vijeka, te iz 30-tih, 40-tih i 90-tih godina prošlog vijeka i da bi iz praktičnih razloga morali da primijene princip da "budu jedni sa drugima ili jedni pored drugih".

Ističući da su sve strane suštinski doprinijele proteklom ratu, razaranju i nasilju i da su sa svih strana bile zapaljive riječi, Tadić kaže da suštinski pokušava da se danas izmijeni kod u politici, da ne postoji agresivna i mrziteljska riječ.

Govoreći o Kosmetu, Tadić je rekao da njegov plan u četiri tačke podrazumijeva uviđanje realnosti, a to je da je podjela nemoguća jer velike sile to ne žele, dok sa druge strane na sjeveru Kosmeta postoji problem koji Priština i međunarodna zajednica ne mogu da riješe. On kaže da odgovor o ovom planu nije negativan, ali da nije baš ni pozitivan.