15. godišnjica
0

Tadić potvrdio dolazak u Srebrenicu 11. jula

SRNA
Boris Tadić
Boris Tadić
Predsjednik Srbije Boris Tadić najavio je da će 11. jula u Srebrenici prisustvovati obilježavanju 15. godišnjice zločina počinjenog nad Bošnjacima.

Tadić je, obraćajući se na samitu šefova država Procesa saradnje jugoistočne Evrope u Istanbulu, podsjetio da je Skupština Srbije usvojila deklaraciju kojom se osuđuje taj zločin i iznosi saučešće i izvinjenje porodicama žrtava, te da nikada nijedan parlament nije uradio nešto slično.

Prema njegovim riječima, da bi proces pomirenja bio okončan, sve nacije se moraju osjećati odgovorno zbog stvari koje su pojedinci činili u njihovo ime. 

"Neki još nisu rešili da naprave dovoljnu distancu između sadašnjosti i prošlosti. Kao neko ko je bio predvodnik u našem naporu da prevaziđemo tragično nasleđe 90-ih, želim da poručim da svi to treba da učine", rekao je Tadić. 

On je naveo da, bez obzira na nacionalnost, ratni   zločinci ne mogu biti slavljeni kao heroji i "ne smije im se aplaudirati".

Tadić je ocijenio da je politika Srbije prema BiH pomogla da se napravi pozitivni novi okvir debate u cilju obezbjeđivanja bolje i sigurnije budućnosti za ovu susjednu zemlju. 

"Odnosi sa Hrvatsko su značajno unaprijeđeni i mi smo pokazali spremnost da rešavamo sva do sada nerešena pitanja", dodao je Tadić. 
Samit SEECP u Istanbulu okupio je predsjednike i premijere 11 država članica te regionalne inicijative, kao i predstavnike brojnih međunarodnih institucija i organizacija.

Članovi Procesa saradnje su pored Turske, koja je predsjedavajuća, i Srbija, Albanija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Bugarska, Grčka, Makedonija, Moldavija, Rumunija.