Nakon skoro tri godine
0

Tadić potpisao agreman, Arnaut ambasador u Srbiji

Piše: A. Karadža
Boriša Arnaut
Boriša Arnaut
Predsjednik Srbije Boris Tadić jučer je potpisao agreman za novog ambasadora BiH u toj zemlji, Borišu Arnauta, nakon čega je naša zemlja nakon skoro tri godine dobila diplomatskog predstavnika u susjednoj državi, informacija je koju su prenijeli srbijanski dnevni listovi.

Potvrdu informacije da je Boriša Arnaut postao novi ambasador BiH u Srbiji dobili smo i iz Predsjedništva BiH, ali će više detalja biti poznato nakon sastanka ministara Vuka Jeremića, Svena Alkalaja i Ahmeta Davutoglua koji se danas održava u Istanbulu.

Upravo je posljednji navedeni ministar najzaslužniji za potpisivanje agremana Boriši Arnautu, nakon što se založio za njegovo prihvatanje prilikom trilateralnog sastanka ministara vanjskih poslova Turske, BiH i Srbije održanog 15. januara u Beogradu.

Podsjećamo da je Predsjedništvo BiH prije tri godine predložilo Arnauta za ambasadora naše zemlje u Srbiji, ali tada nije dobio agreman, jer je tokom rata obavljao poziciju zamjenika ministra unutrašnjih poslova BiH, što je bilo sporno zvaničnom Beogradu.

Nakon njega je Predsjedništvo predložilo Seada Avdića koji također nije mogao dobiti agreman zbog navodne umiješanosti u slučaj "Tuzlanska kolona", pa je nakon nekoliko mjeseci čekanja odustao od svoje kandidature i oslobodio mjesto za Arnauta.

Odgovor kako je Arnaut "preko noći" postao poželjan nije mogao dati ni član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović koji je za srbijanske medije rekao da je signal stigao iz Srbije. On je istakao da je bilo vrijeme da se odnosi dvije zemlje podignu na ambasadorski nivo.

Boriša Arnaut trenutno obavlja funkciju konzula BiH u Minhenu.