BiH
0

Tadić: Kriza u BiH ili u Srbiji odrazila bi se i na region

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Banjoj Luci da bilo kakva kriza u BiH, kao i u Srbiji bi proizvela krizu u regionu, te da je od suštinske važnosti da se obezbijede stabilni i sigurni uvjeti za razvoj i BiH i Srbije, regionalni razvoj i dalja integracija u Evropsku uniju.

Tadić je nakon razgovora sa premijerom RS-a Miloradom Dodikom kazao da je bilo riječi i o novima prilikama u BiH koje su omogućile funkcioniranje institucija BiH.

Srbijanski predsjednik je rekao da je uvijek ohrabrivao visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčka da pronađe kompromisno rješenje sa legitimnim predstavnicima RS-a, prvenstveno Dodikom.

"Kao i svaki narod u svijetu imamo pravo da branimo legitimne interese na miran i demokratski način", kazao je Tadić.

Razgovarano je i o mogućnostima privredne saradnje, a premijer RS-a Dodik je kazao da bi do kraja godine trebalo da se u Beogradu dogovori zajednička gradnja hiroelektrane "Buk Bijela", a kako bi se u narednoj godini počelo sa tim projektom.

Dodik je na pres-konferenciji kazao da je upoznao Tadića i sa prilikama koje su omogućile da BiH parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, pri čemu je, kako je naveo, RS imala važnu ulogu i uvažavao se njen glas.

Ponovio je da će SNSD u ponedjeljak izaći sa svojim prijedlogom mandatara za Vijeće ministara BiH kako bi ta institucija što prije profunkcionirala u punom kapacitetu.