"Vjerski službenici - graditelji mira"
0

Tadić: Kada političari ostanu bez pameti, pomozite da ne ostanu bez duše

FENA
Foto: P./Klix.ba
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Na poziv organizatora, 23. međunarodnu konferenciju rukovodilaca vjerske službe "Vjerski službenici - graditelji mira", koja traje do 3. februara, otvorio je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić.

U pozdravnom govoru Tadić je kazao da je jedno istraživanje pokazalo da se među svim redovima, stihovima ili poglavljima vjerskih knjiga nalazi jedna identična zajednička poruka - ne učini drugome ono što ne bi želio da tebi bude učinjeno.

Po njegovim riječima, ova poruka bi trebala biti prvo poglavlje knjige Umijeće mira koja bi trajno trebala da zamijeni knjigu "Umijeće ratovanja".

"Vi kao vjerski službenici u vojsci imate tri zadaće. Prvo da organizujete vjerski život u svijetu vojske koji je paralelan civilnom svijetu. To ćete lako učiniti jer ste obrazovani za taj posao.

Druga vam je zadaća da prepoznate riječi Božiju među sobom i da vam ne smetaju različite uniforme da sarađujete i djelujete kao graditelji mira. Siguran sam da to želite i nadam se da ćete uspjeti.

Ali treća zadaća vam je najteža. A to je da kada političari i vojnici ostanu bez pameti da se izborite da ne ostanu i bez duše. Neka nam je Bog na pomoći kada je u pitanju ova posljednja zadaća", kazao je Tadić, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Na pres-konferenciji kapelan Američkog zapovjedništva za Evropu brigadir Brian Van Sickle izrazio je svjesnost potencijalne moći religije da proizvede sukobe, ali i njenog potencijala da zacijeli rane i dovede do pomirenja.

"Kao vojni vjerski službenici u jedinstvenom smo položaju, unutar te institucije, da budemo glas pomirenja, tolerancije, praštanja. Nadamo se da kao takvi možemo ponuditi model za šire društvo", kazao je.

Sickle ističe da je glavni zadatak vojnih vjerskih službenika da osiguraju slobodno ispoljavanje vjere za pripadnike oružanih snaga, ponude im usluge dušebrižništva da slobodno mogu izražavati vjeru u svojim državama i u misijama u inozemstvu. Druga odgovornost im je da savjetuju komandujuće o pitanju morala i blagostanju među vojnicima. Oni komandujućima, kaže, prenose smisao o tome kakva osjećanja generalno vladaju među vojskom, ali nikad ne govore o imenima pripadnika koji im se povjere.

Direktor Komiteta za organizaciju sarajevske konferencije Sead Muratović nada se da će konferencija inicirati produktivnu diskusiju i rezultirati kvalitetnim zaključcima, te ističe da su BiH i njen glavni grad reprezentativno mjesto za debatu o toj temi.