Novih 26 km modernog autoputa
0

Tadić i Dodik svečano otvorili autoput Banja Luka - Gradiška

Piše: D. Tomić
(Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Država BiH dobila je 26 kilometara novog i modernog autoputa. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Boris Tadić danas su u mjestu Čatrnja kod Gradiške svečano pustili u saobraćaj dionicu autoputa od Mahovljana do Gradiške.

Predsjednik RS je naglasio da je ovo projekat koji je važan za cijelu RS te da će autoput nesumnjivo promijeniti ovaj prostor i približiti ljude.

“Želim svima dosta sreće. Želim da se nađemo na mnogim drugim mjestima gdje ćemo otvarati ovakve projekte. Ponesite radost ovoga barem onoliko koliko je ja nosim. Ja sam danas radostan čovjek, jer iza nas ostaje jedan važan projekat”, rekao je Milorad Dodik.

Dodik je istakao da sada slijedi gradnja autoputa prema Doboju, a zatim i dalje prema Bijeljini.

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da za njega predstavlja veliku čast da učestvuje u manifestaciji otvaranja prvog autoputa kroz RS.

Tadić je rekao da je završetak prve velike dionice autoputa u RS veoma značajan u simboličkom i funkcionalnom smislu, jer će podstaći razvoj regiona i omogućiti otvaranje novih radnih mjesta koja su u vrijeme krize najvažnije pitanje za svaku vladu.

Predsjednik Srbije je naglasio da je izgradnja dionice autoputa od Gradiške do Mahovljana veoma značajna, jer će to biti direktna veza sa autoputem Beograd - Zagreb, gdje će Banja Luka na sredini ove evropske saobraćajnice biti povezana sa panevropskim koridorom 10.

Kilometar ove dionice koštao je 7,512 miliona KM, dok će autoput Banjaluka - Gradiška, dug 32 kilometra, koštati 320 miliona KM.

Autoput Banja Luka - Gradiška još nije kompletiran zbog izgradnje Mahovljanske petlje koja bi trebala da bude završena do maja naredne godine. Putarina se neće plaćati sve dok ne bude završena i Mahovljanska petlja.

Urađen po savremenim standardima autoput od Mahovljana do Gradiške vozačima će omogućiti bržu i sigurniju vožnju. Sada će putovanje od Banje Luke do Gradiške trajati 25 minuta, umjesto dosadašnjih 60.