BiH
86

Table "Dobrodošli u RS" nisu u nadležnosti UIO i Granične policije BiH, Ministarstvo prometa nije tražilo nova obilježja

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nakon pisanja određenih medija da će uskoro na svim graničnim prijelazima u Bosni i Hercegovini stajati zastava i obilježja države BiH te da će biti uklonjene entitetske table s natpisom "Dobrodošli u Republiku Srpsku", reagirali su iz Uprave za indirektno oporezivanje i Granične policije BiH kazavši kako navedena obilježja nisu u njihovoj nadležnosti.

Kako navode iz UIO BiH, kada je riječ o državnim obilježjima na graničnim prijelazima, na njima moraju stajati sva obilježja države te dodaju da je Članom 18. Zakona o graničnoj kontroli BiH definirano da Ministarstvo transporta i komunikacija BiH za svaki pojedinačni granični prijelaz postavlja obilježja, tj. tablu na kojoj je ispisano o kojem graničnom prijelazu se radi, kao i svu ostalu saobraćajnu signalizaciju na svakom pojedinačnom graničnom prijelazu.

"Uprava za indirektno oporezivanje samo osigurava mjesto za jarbol na kojem se ističe državna zastava i to na onim graničnim prijelazima gdje je prisutna Uprava, dok na ostalim pograničnim prijelazima, gdje nije dozovoljen međunarodni promet putnika i robe, postavljanje državne zastave osigurava Granična policija BiH. Entitetska obilježja u smislu tabli na kojima se ispisuje natpis dobrodošlice u pojedini entitet ne nalaze se na području koje lokacijski pripada bilo kojem graničnom prijelazu u BiH", navode iz UIO BiH.

Reakcije iz RS-a: Niko nema pravo ukloniti entitetsko obilježje

Nakon informacije da bi se table s natpisima "Dobro došli u Republiku Srpsku“, koje se nalaze pored graničnih prijelaza, mogle ukloniti, reagirali su iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, kazavši da niko nema pravo na to te da je jasno definirano da ova tabla obilježava ulazak u RS na entitetskoj granici. Sve je počelo odlukom Vijeća ministara BiH da se pod hitno obnovi saobraćajna signalizacija na terminalima te je naređeno uklanjanje prljavih i poderanih zastava što je što je na kraju i urađeno. Nakon informacije da je Granična policija u te svrhe nabavila 249 novih zastava, podignute su tenzije jer je pogrešno shvaćeno da će to značiti njihovo postavljanje i uklanjanje entitetskih tabli dobrodošlice.

"Granična policija BiH nije nadležna za postavljanje ili uklanjanje tabli na graničnim prijelazima. Pravilnikom o obliku i sadržaju oznaka i druge saobraćajne signalizacije kojim se označava granični prijelaz i njegovo područje, blizina granične linije, kao i o načinu postavljanja tih oznaka i signalizacije određeno je da se oznake postavljaju na osnovu Saobraćajnog projekta koji odobrava Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. Istim Pravilnikom propisano je da je za oznake i drugu saobraćajnu signalizaciju na željeznici, zračnim, morskim i riječnim lukama zadužen operater koji upravlja infrastrukturom. U skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli, Uprava za indirektno oporezivanje BiH nadležna je za poslove izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja objekata i infrastrukture na graničnim prijelazima", kazala je za Klix.ba glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

"Granična policija BiH zadužila je sve organizacione jedinice da uklone uočene nedostatke i zamijene zastave te su podijeljene 144 nove zastave za jarbole i 105 novih zastava za smještajne objekte organizacionih jedinica", ističe Dujković.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nije naručilo nova obilježja

Iz sarajevske firme "Sacom" koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom fiksnih vertikalnih saobraćajnih znakova, zaštitnih odbojnih ograda za puteve i obilježja koja se između ostalog postavljaju i na granične prijelaze u BiH, za naš portal su kazali da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u posljednje vrijeme nije naručilo nova obilježja koja se mogu dovesti u vezu s entitetskim ili eventualno njihovim mijenjanjem.

Na graničnom prijelazu ne može stajati samo tabla s nazivom nekog od entiteta ili zastava entiteta, a da nisu postavljene tabla i zastava BiH.

Oglasili su se iz iz Ministarstva trgovine i turizma RS-a, gdje navode da program postavljanja turističke signalizacije, kojoj pripada i ona s dobrodošlicom u Republiku Srpsku, donose općinske ili gradske turističke organizacije.

Bosna i Hercegovina ima 83 granična prijelaza, od čega je 55 međunarodnih, a 28 su za pogranični saobraćaj. U međunarodne granične prelaze se ubrajaju i četiri međunarodna aerodroma u BiH - Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banja Luka.