BiH
101

Svrakama odjekuje samo glas pijetlova: Veš i igračke podsjećaju na normalan život

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Stanovnici Svraka u hotelu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Stanovnici naselja Svrake već pet dana nisu u svojim domovima. Žive u hotelima, motelima i privatnim smještajima. Nekima su kuće potpuno uništene, a nekima oštećene. Ne znaju da li će se ikada moći vratiti u svoj dom.

Na području KS evakuirane su 354 osobe. Među njima su i stanovnici Svraka i ostalih dijelova Vogošće. Smješteni su u Bešlićev motel, Home Story i Royal hotele.

Jedan od njih je Ermin Durić koji je u posljednjim sekundama tog 15. maja izbjegao da bude zatrpan klizištem. Pobjegao je automobilom kada se klizište pokrenulo. Drhtavim glasom prisjetio se te kobne večeri.

"Gledao sam za sobom ogromno brdo gdje su mi ostali žena, dijete, otac, majka, brat, bratići. Nisam znao ništa o njima. To su bili djelići sekunde. Zvao sam na mobitele, ali bezuspješno. Tražio sam ih u narednim satima. Srećom, svi su bili živi", rekao je Durić.

Njegova kuća nije oštećena, ali je na kliznom području. Uništena mu je zanatska stolarska radnja. Od nje je ostao samo papir.

"Njega čuvam i planiram ako Bog da nastaviti s poslom. Sam, uz pomoć kredita, s nekim, nebitno. Samo da ne budem na teretu općine ni države jer nikada nisam bio socijalni slučaj. Razmišljam dalje, jer treba živjeti i raditi, hraniti se", rekao je Durić koji je istu sudbinu doživio u ratu. Preživio je logor i izbjeglištvo, a kuća mu je bila potpuno uništena. Digao je sve iz temelja i sada je ponovo na početku.

"Hvala Bogu živa je glava, sve će ovo dobro biti", rekao je Durić.

Spasio je sin

Svi smješteni u hotelu Home Story kažu da im je smještaj odličan. Imaju hranu, vodu, kupatilo, odjeću i kažu da im ništa ne fali.

Nana Durić Paša je bolesna. Preživjela je dva moždana udara, ali kaže kako se ne da, te da joj ništa ne treba.

"Kuća mi je pukla ali nije se srušila. Ostale su se spustile osam metara niže. Prošla sam iznad kuće sa sinom, došao po mene da me vodi. Dok smo došli do auta, sve je krenulo. Srećom nije došlo do automobila", kaže nana Paša i ističe da joj je zadovoljstvo da su svi preživjeli te dodaje: "To je bitno. Imat ćemo kuća."

Nismo bili svjesni

Džemila Durić je šetala ulicom prije nego je klizište krenulo. Kuća joj nije uništena, ali iznad njene kuće ostale su samo ruševine.

"Put se malo odronio i ranije ali nismo bili svjesni. Ušli smo u kuću, večerali i samo se odjednom desilo. Kratko je trajalo. Dok sam došla od trosjeda do ulaznih vrata to je prestalo. Pogledam naprijed, ništa se ne vidi, iza samo ruševine. Zanijemila sam. Vidite ljudi živi a sve srušeno. Odmah smo napustili kuće", rekla je Džemila.

Iako njena kuća nije oštećena, kaže da ne smije boraviti u njoj. Ponekad zamole policajce da uđu nakratko na svoju odgovornost. Ponekad ih puste, a potom se vrate u hotel.

"Ostajemo ovdje dok nam ne kažu šta ćemo dalje. Ali stanje u državi je teško, tako da ne možemo očekivati brzu pomoć. Nismo jedini", rekla Džemila.

Glas pijetlova i tišina

Svrake su danas puste i okružene žutim policijskim trakama. Čuju se samo pijetlovi. Na balkonima je ostao veš, u dvorištima igračke. Putevi su odronjeni. Ipak, mještani koji nisu u ugroženim područjima aktivirali su se i danas već rade na saniranju vodovodnih cijevi, a drugi širom Vogošće organizuju humanitarne akcije za pomoć sugrađanima. Nadaju se da će uskoro svi biti u svojim domovima.