BiH
3

Švraka: Postoji politička volja za rješavanje krupnih afera u RS-u

FENA
Mahmut Švraka
Mahmut Švraka
Glavni tužilac Republike Srpske (RS) Mahmut Švraka tvrdi da postoji politička volja za rješavanje "krupnih“ predmeta korupcije i kriminala u tom bh.entitetu.

"Mislim da postoji i zato se i rješavaju", ustvrdio je Švraka, navodeći da su neki predmeti u fazi istraga i da će imati svoju finalizaciju, ali nije precizirao o čemu se konkretno radi.

Navodi da će nakon primjene Zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala, kojim se ukida Specijlano tužilaštvo RS-a, predmete koje je vodilo preuzeti druga tužilaštva i smatra da se ne radi o velikom broju slučajeva.

"Koliko znam nema veliki broj tih predmeta i oni će se do primjene novog zakona i statusne promjene Specijalnog tužilaštva RS-a u velikom broju riješiti. Ono što ne bude riješeno, a mislim da se radi o krivičnim djelima u kojima je manja zaprijećena kazna, bit će dostavljeno okruženim tužilaštvima", dodao je on.

Švraka i ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač danas su u Banjoj Luci potpisati protokol o uspostavi Foruma za saradnju između okružnih tužilaštava u RS-u i Ministarstva unutrašnjih poslova RS, kojim je preciznije definisan odnos tužilaca i ovlaštenih službenih osoba, posebno u složenijim istragama.

Švraka kaže da će to operativno poboljšati saradnju, što je naglasio i Lukač, ističući da će protokol ubrzati rješavanje predmeta.