BiH
199

Regionalni kongres o ultrazvuku: Svjetski stručnjaci u oblasti ginekologije i akušerstva na Jahorini

Piše: Š. B.
Na Jahorini sutra počinje trodnevni drugi Regionalni kongres o ultrazvuku u ginekologiji i perinatologiji koji organizuje Međunarodna škola ultrazvuka "Ian Donald". Na kongresu će učestvovati brojni stručnjaci iz oblasti ginekologije, perinatologije i ultrazvučne dijagnostike iz BiH, regije i svijeta.

Na Jahorinu su već pristigli brojni učesnici Kongresa, među kojima i prof.dr. Asim Kurjak, dok se dolazak ostatka učesnika očekuje sutra, kao i dolazak tri stručnjakaiz grupacije Bahceci.

Cilj Kongresa jeste razmjena misli i ideja o ultrazvuku kao najboljoj metodi pregleda i dijagnostifikovanja u ginekologiji i perinatologiji.

Jedan od partnera je i Bahceci klinika.

Zvanična konferencija za medije bit će održana sutra, u petak, 28. oktobra u hotelu "Termag".

Na Kongresu učestvuje i osnivač "Ian Donald" škole, uvaženi profesor i stručnjak svjetskog glasa u oblasti ultrazvučne dijagnostike i opstetrike, doktor Asim Kurjak.

Osim njega, predavač na Kongresu bit će i prof.dr. Taib Delić, specijalista ginekologije i akušerstva i direktor poliklinike Sunce-Agram, kao i kodirektorica "Ian Donald" škole u BiH mr.sc.dr. Selma Porović. Za marketing i PR zadužena je Aida Hadžibajrić. Agencija koja priprema Kongres je Pro Optimus Tours Sarajevo.

"Ian Donald" škola osnovana je kako bi ljekarima koji svakodnevno primjenjuju ultrazvuk u svojoj praksi dala mogućnost da svoje znanje iz oblasti ginekologije i akušerstva prošire u skladu sa najnovijim naučnim i praktičnim dostignućima u svijetu.

Neki od najuglednijih stručnjaka skupa bit će i Prof. dr. Erich Saling iz Berlina, prof. dr. Frank Chervenak, šef najveće privatne univerzitetske klinike Cornell u New Yorku, prof. dr. Veljko Vlaisavljević iz Maribora, prvo ime regionalne vantjelesne oplodnje i jedan od vodećih evropskih stručnjaka u tom području, prof. dr. Aleksandar Ljubić, višegodišnji direktor ugledne Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerziteta u Beogradu, a sada na dužnosti direktora Medikol, prof. Dizdarević, višegodišnja šefica klinike u Sarajevu.

Iz naše zemlje govornici su prim. dr. Taib Delić, dr. mg. Selma Porović, koji su direktori sarajevske Škole, te Suada Tinjić, direktorica Škole u Tuzli.

Osim učesnika i predavača iz BiH i regije, na mini simpoziju u sklopu Kongresa predstavit će se i eminentna svjetska imena iz oblasti ginekologije, perinatologije i ultrazvučne dijagnostike kao što su:

Profesor Frank A. Chervenak (USA), profesorica Asma Khalil (Velika Britanija), profesor Cihat Şen (Turska), profesor Giovanni Monni (Italija), profesor Olus Api (Turska), profesor Tuangsit Wataganara (Tajland), profesor Milan Stanojevic (Hrvatska), profesor Marina Degtyareva (Rusija), Radu Vladareanu (Rumunija).