BiH
0

Svjetski savez dijaspore BiH: Presudom se potvrđuje da je RS genocidna tvorevina

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetski savez dijaspore BiH (SSD) kao jedino pozitivno u presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu (ICJ) smatra potvrdu da je genocida u BiH bilo i da ga je izvršila Vojska Republike Srpske.

Stoga SSD BiH zahtjeva da se pokrene pravni proces za ukidanje RS-a na osnovu ove presude, kojom se potvrđuje da je RS genocidna tvorevina.

Sadašnje ustavno i teritorijalno uređenje BiH je direktan rezultat genocida i nastavak tog genocida, stav je SSD BiH.

SSD BiH ističe da je duboko razočaran odlukom Međunarodnog suda pravde u Hagu (ICJ) koji je u svojoj presudi zaključio da nema dovoljno dokaza da je Srbija počinila genocid na teritoriji BiH, ali da je prekršila odredbu UN-ove Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida.

Stoga ovu odluku ocjenjuje sramotnom i ponižavajućom za sve žrtve genocida u BiH, te ističe kako je Sud djelovao politički, a ne na principima pravde i istine.

U svojoj presudi, navodi SSD, precizno se naglašava da nije bilo dovoljno dokaza o direktnom učešću Srbije i Crne Gore u genocidu u BiH, a svi znamo da dokazi nisu bili dostupni ni Sudu, a kamoli BiH. Srbija te dokaze krije, isto kao što Haškom tribunalu nisu dostopni ratni zločinci koje Srbija i Crna Gora također još kriju, kaže se u saopćenju SSD-a.

Savez smatra čudnim da se Sud u nekim svojim odlukama pozivao na dosadašnje presude Tribunala u Hagu, a neke koje su također validne nije uzimao u razmatranje. Najkonkretniji dokazi o direktnom učešču i saučešću Srbije i Crne Gore u ratu i genocidu u BiH nalaze se u Hagu, ali po dogovoru Srbije i Tribunala nisu smjeli biti korišteni za ovaj slučaj, dodaje SSD.

-Još jednom smo poraženi od srpskog lobija i međunarodne zajednice koja je ovim samo zaokružila svoju igru u ratu u BiH. Srpska strategija prikrivanja dokaza se nastavlja, pa je Srbija osuđena samo za nespriječavanje genocida, a pitamo se zašto i za to, ako već nije imalo direktnog uticaja na ratna dešavanja u BiH po ovoj presudi, smatra SSD.