BiH
31

Svjetski mediji: Zbog svojih političara BiH ostaje bez evropskog novca

Anadolija
Nakon što je Evropska unija (EU) donijela odluku da smanji financijsku pomoć Bosni i Hercegovini za 2013. godinu za skoro 50 miliona eura, brojni ugledni mediji u svijetu pišu kako "bh. političari više vole naciju nego evropski novac".

Evropska medijska mreža “Euronews” ističe kako je EU smanjila pomoć BiH zbog ustavnih problema u zemlji u vezi sa osnovnim ljudskim pravima.

“Evropska komisija je smanjila fondove BiH jer njeni političari nisu uspjeli da se dogovore kako da ustav usklade da bude prihvatljiv za sve etničke skupine u zemlji. Ovo je jasan znak čelnicima BiH da će i od sada postojati posljedice za sve propuste koje učine na putu prema EU”, navodi se u tekstu.

Naglašava se da se politički predstavnici tri etničke skupine u zemlji nisu uspjeli dogovoriti o ustavnim promjenama ni nakon nekoliko mjeseci intenzivnih pregovora.

“EU je smanjila fondove jer lideri etničkih grupa u BiH nisu postigli očekivani dogovor o diskriminatornim zakonima u ustavu, ni nakon dva mjeseca intenzivnih pregovora. Zemlji je potreban dogovor kako bi se omogućilo manjinskim skupinama da steknu pravo da budu birane što je uslov da BiH podnese zahtjev za članstvo u EU”, ocjenjuje ova medijska mreža.

Također, ugledni portal “The Star Online” piše kako je EU ukinula jedan dio pomoći BiH jer se njeni političari nisu dogovorili oko “budućeg smjera kojim će ići ova balkanska zemlja”.

“Međutim, BiH bi mogla izgubiti oko pola milijarde eura pomoći iz predpristupnih evropskih fondova u narednih sedam godina ako se njeni lideri ne dogovore kako podijeliti taj novac”, piše ovaj portal.

Bugarski list “Novinite” javlja da nije bilo moguće da dođe do sporazuma političara u BiH, te je zato EU smanjila finansijska sredstva iz IPA fondova za BiH za 2013. godinu u iznosu od 45 miliona eura.

“Kazna je uslijedila nakon neuspjeha Bosne da provede ključnu presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Presuda iz 2009. godine zahtjeva promjenu ustava kako bi se omogućilo manjima da imaju pravo da budu birani na vodeće izvršne pozicije koje su trenutno rezervisane za kandidate iz tri najveće etničke skupine u zemlji, Bošnjake, Srbe i Hrvate”, navodi se u tekstu o BiH.

U istom tekstu se dodaje da je BiH izgubila na milione evropskih fondova koju su bili namijenjeni da se pomogne parlamentima u toj zemlji, izgradi dodatna zatvorska infrastruktura, malim i srednjim preduzećima, kao i da se investira u saobraćajnu infrastrukturu.

Američki novinski protal “Global Post” navodi kako je EU smanjila pomoć Bosni jer političari u toj zemlji nisu proveli reforme koje od njih očekuje Brisel.

“EU je smanjila financijsku pomoć Bosni zbog slabog napretka zemlje na putu provedbe reformi potrebnih za pristupanje tom bloku. Zemlje EU-a su podržale prijedlog da se Bosni ukine jedan dio pomoći zbog toga što njeni političari nisu omogućili manjinama da učestvuju u političkom životu u zemlji”, izvještava Global Post.

Švicarski “Swissinfo” ocjenjuje kako je EU pop prvi put tokom svoga postojanja bila prisiljena da ukida financijsku pomoć jednoj od zemalja kandidata.

“Ovo je prvi put da je EU poduzela jedan takav korak. BiH nije postigla očekivani napredak na putu prema EU i Brisel je napravio jedan takav korak”, ocjenjuje švicarski medij.

Srbijanske “Vesti online” naglašavaju da je EU kaznila BiH smanjenjem financijske pomoći dok će 45 miliona eura, koje će otići na Kosovo i za regionalni projekt stambenog zbrinjavanja interno raseljenih lica i izbjeglica.