BiH
152

Svjetski mediji: Papa Franjo u Sarajevo donosi poruku mira i bratimljenja

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Iznenadna vijest o dolasku pape Franje u glavni grad Bosne i Hercegovine odjeknula je svjetskim medijima.

Američki magazin Time piše kako papa planira ohrabriti malu populaciju katolika u Bosni i Hercegovini, ali i da pošalje poruku mira i bratimljenja među narodima u državi koja je prije 20 godina pretrpjela razorni rat.

Magazin piše kako je Bosna i Hercegovina danas još uvijek poznata po sukobima iz '90-ih godina, ali i antivladinim protestima i velikom broju nezaposlenih građana.

Fox televizija vijest o dolasku pape Franje u Sarajevo popratila je podsjećanjem na 100.000 ubijenih u ratu prije više od dvije decenije. Fox je naglasio da je u ratu stradao veliki broj katolika i muslimana kao dio kampanje etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva.

Dolazak pape u BiH ispratile su medijske kuće kao što su NBC i France24 koje prenose namjeru poglavara rimokatoličke crkve da u Sarajevo, simbol ratova '90-ih godina prošlog vijeka, donese "mir i međureligijski dijalog".

Podsjećamo, papa Franjo danas je vjernicima okupljenima na Trgu Sv. Petra u Vatikanu obznanio da će 6. juna ove godine posjetiti Sarajevo.

Posljednja posjeta nekog pape Bosni i Hercegovini desila se 2003. godine, a gradu Sarajevu 1997. godine. Obje posjete obavio je papa Ivan Pavao II.