BiH
565

Svjetski mediji o protestima u Tuzli: Bosanci se protestima bore protiv bijede

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ugledni mediji diljem svijeta pišu o demonstracijama obespravljenih radnika i nezadovoljnih građana u Tuzli koje su eskalirale jučer, kada su pripadnici Jedinice za specijalne namjene krenule u obračun sa okupljenim demonstrantima.

Tako ugledna svjetska agencija Reuters ističe da su u sukobima policije i demonstranata u Tuzli povrijeđene 22 osobe dok su 24 privedene.

"Demonstranti su se sukobili sa policijom tokom protesta zbog zatvaranja lokalnih fabrika i firmi. Ali ovaj događaj je odraz dubokih socijalnih problema, lošeg ekonomskog stanja u BiH kao i političke krize u zemlji koja traje već dvije decenije, od kraja rata 1992-1995", navodi se u tekstu ove novinske agencije.

Opisuje se kako je oko 600 ljudi pokušalo ući u zgradu vlade u Tuzli, optužujući vlasti zbog zatvaranja nekoliko firmi koje su prethodno privatizirane. Prema pisanju ove agencije, mnogi Bosanci i Hercegovci se nadaju da će ovo i protesti iz prošle godine u Sarajevu označiti početak "Bosanskog proljeća".

Shangai Daily piše kako je nekoliko stotina ljudi, uključujući radnike i penzionere, "nasrnulo na zgradu vlade Tuzlanskog kantona u BiH tražeći bolje uslove rada i života".

"Protesti su se pretvorili u sukobe demonstranata i policije prilikom čega je razbijeno nekoliko auta i povrijeđeno na desetine osoba. Građani su optužili policiju za prekomjernu upotrebu sile", navodi se u ovom kineskom listu.

Također, Bloomberg navodi da je došlo do sukoba policije i radnika u Tuzli u BiH prilikom čega je na desetine osoba povrijeđeno dok je priveden i veliki broj demonstranata.

"Demonstranti su željeli da se suoče sa lokalnim zvaničnicima u Tuzli koje optužuju da su dozvolili da najveće države kompanije u tom gradu bankrotiraju u periodu od 2000. do 2008. godine nakon što su prethodno privatizirane", piše ovaj poznati američki medijski portal.

 Euronews navodi da su zatvaranje nekoliko firmi i visoka stopa nezaposlenosti u BiH pokrenuli lavinu protesta protiv vlasti u toj zemlji.

"Bankrot nekoliko firmi je pokrenuo proteste u Bosni, gdje su ekonomski i socijalni problemi svaki dan sve teži, iako je prošlo 20 godina od kraja rata u toj zemlji. Demonstranti su ovaj put pokušali da upotrebom sile uđu u zgradu vlade, optužujući političare za bankrot nekoliko lokalnih državnih fabrika", navodi Euronews.

Ovaj kanal dodaje kako veliki dio građana u BiH vjeruje kako izbori u oktobru 2014. godine ne mogu promijeniti situaciju u toj zemlji, umornoj od rata i međunacionalnih sukoba, te kako je jedino rješenje "izlazaka građana na proteste u svim većim gradovima u BiH".

Turski portal "Haberler" piše kako je došlo do sukoba policije i radnika "kada su radnici pred zgradom vlade Tuzlanskog kantona tražili svoja radnička prava optužujući političare za uništavanje nekoliko državnih firmi".

Prema posljednjim podacima, epilog jučerašnjih događaja su 27 uhapšenih građana i 23 povrijeđenih među kojima ima i pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona.