BiH
8

Svjetski mediji: Djeca u kolicima postala simbol protesta u Sarajevu

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vijest o današnjim demonstarcijama u Sarajevu na kojem je učestvovalo više od 10.000 osoba prenijeli su mnogi svjetski mediji.

Italijanski portal Il Secolo piše da su bebe "okružile" zgradu Parlamenta BiH tražeći svoja prava.

"Te bebe su rođene u BiH ali ne postoje za tu zemlju jer ne mogu dobiti matični broj. Za ovo su krivi mnogi, a iznad svih Milorad Dodik, predsjednik RS-a", piše navedeni portal.

Njemački Die Tageszeitung piše da su djeca postala simbol demonstracija u Sarajevu.

"Mirnim demonstracijama i transparentima, građani BiH iz svih gradova poručili su svojim politčarima šta misle o njima. Demonstranti poručuju da su ih zajednički problemi ujedinili u borbi protiv nepravde", piše navedeni njemački list.

Američki Global Post piše da su demonstarcije u Sarajevu počele prije nekoliko dana nakon što jedna bolesna tromjesečna beba nije mogla otići na liječenje zbog toga što nije imala matični broj a samim time ni pasoš kako bi prešla granicu.

"Demonstarcije su sve veće. Ovo je revolt građana, čak i onih kojih se problem direktno ne tiče", prenosi GP riječi jednog od demonstranata.

Kineski Global Times piše da se ispred Parlamenta BiH okupilo nekoliko hiljada građana, među kojima su roditelji i njihove bebe, tražeći donošenje zakona o matičnom broju.

"Demonstranti su pozvali političare da smanje svoje troškove i da novac uplate za lijenje bolesnih. Također, tražili su i efikasniju borbu protiv korupcije. Ovo je bilo mirno, ali veoma bučno okupljanje građana koje su podržali i vozači trubeći iz automobila oko zgrade Parlamenta", piše navedini kineski portal.

Bloomberg Businessweek piše kako su se na današnjim protestima okupili Bošnjaci, Hrvati, Srbi i ostali građani BiH kako bi učestvovali u demonstracijama.

"Na transparetnima je pisalo 'Želimo promjene', 'Ovo je početak vašeg kraja'... Društvene mreže, Facebook i Twitter, bile su od izuzetne važnosti kada je riječ o demonstracijama u Sarajevu", piše Businessweek.

Ugledni The New York Times prenosi riječi 43-godišnjeg Milenka Kindla, koji je došao iz Banje Luke kako bi dao podršku demonstracijama u Sarajevu.

"Došli smo da dignemo glas protiv nacionalnih i religijskih podjela. Želimo pokazati političarima iz RS-a da lažu kada kažu da Sarajevo nije sigurno za Srbe. Dočekali su nas kao braću", kazao je Kindl.