BiH
112

Svjetski dan slobode medija: Uprkos zakonima, novinari u BiH nisu zaštićeni

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONAuBiH), u saradnji sa Vijećem za štampu u BiH, danas nizom akcija obilježava 3. maj - Svjetski dan slobode medija. U 35 bh. gradova organizovane su aktivnosti u okviru javne kampanje "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu".

Na info-pultovima u centralnim šetačkim zonama volonteri ONAuBiH i Vijeća za štampu dijele letke, tj. kodeks za štampu i online medije, kako bi uputili građane o njihovom pravu na profesionalno izvještavanje.

"Naši volonteri pojašnjavaju na koji način se građani mogu žaliti na neprofesionalno i neetično izvještavanje medija, te će provesti anketno ispitivanje o stanju medija u BiH i na koji način su njihova prava na profesionalno izvještavanje ostvarena. Prema podacima Freedom Housea, od 109 mjesta BiH se nalazi na nezavidnom 103. mjestu, što ne odgovara stvarnom stanju jer mediji u BiH, iako imaju zakonske okvire kojima su zaštićeni, u praksi nisu. To je posljedica nezavidne socijalne i političke situacije u BiH koja se odražava na medije", rekla je Maida Bahto-Kestendžić iz Vijeća za štampu.

U prva četiri mjeseca ove godine, Vijeće za štampu BiH je primilo 105 žalbi građana, od kojih su 53 riješene putem samoregulacije, odnosno objavom demantija, ispravkom, reagovanjem ili ukidanjem komentara koji sadrže huškanje, govor mržnje ili diskriminaciju.

"Veliki broj žalbi koji je riješen putem samoregulacije je indikator da mediji u BiH prihvataju samoregulaciju, što predstavlja značajan napredak u profesionalnom novinarstvu u BiH", dodala je Bahto-Kestendžić.