BiH
4

Svjetski dan borbe protiv raka dojke obilježen u Banjoj Luci: Otkrijmo bolest na vrijeme

Piše: M. R.
(Foto: Klix.ba)
Svjetski dan borbe protiv raka dojke 24. oktobar obilježen je danas u Banjoj Luci. Članice Udruženja žena oboljelih od raka dojke "Iskra" dijelile su prolaznicima brošure "Program ranog otkrivanja raka dojke" s ciljem podizanja svijesti građana o ovoj bolesti.

Manje je poznato da i muškarci mogu oboljeti od karcinoma dojke.

"Statistika pokazuje da na 100 žena jedan muškarac oboli od karcinoma dojke, zato podižemo svijest i muškaraca i žena o ovoj bolesti", rekla je predsjednica Udruženja žena oboljelih od raka dojke "Iskra" Azra Ikalović.

Ona je istakla da svaka žena poslije 40 godine starosti treba jednom u dvije godine da obavi mamografiju.

"Danas je svjetski dan borbe protiv raka dojke i mi smo ovdje da podignemo svijest naših građana, dijelimo promotivni materijal, odnosno brošure u kojima je slikovito prikazan samopregled dojke koji bi trebao da bude jako bitan segment života svih žena. Pridržavajući se pravila žene mogu na vrijeme otkriti eventualnu bolest. Svaka žena poslije 40 godina jednom u dvije godine treba da ode na mamografiju, a samopregled dojke jednom mjesečno. Dovoljno je pet minuta da se to odradi kada se nauči pravilno", rekla je Ikalović.

Godišnje u RS-u od raka dojke oboli oko 400 žena, a svaka žena može oboljeti – rizik raste sa godinama života. Ukoliko žena uoči promjene na dojkama između dva samopregleda, čvorić ili zadebljanje u dojci ili pazušnoj jami, promjenu oblika ili veličine dojke, promjenu na koži dojke ili zadebljanje, upalu ili iscjedak na bradavicama, trebalo bi da se odmah obrati ljekaru.

Poruka današnjeg skupa jeste da ne treba zanemarivati svoje zdravlje, te da dok se ne pronađe uzrok i način sprečavanja raka dojke, jedina šansa za izlječenje je rano otkrivanje bolesti.