BiH
10

Svjetski Dan borbe protiv dijabetesa u Zenici obilježen mjerenjem šećera u krvi

Piše: E. M.
Mjrenje šećera u sklopu akcije (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Povodom obilježavanja svjetskog Dana borbe protiv dijabetesa danas je u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Saveza udruženja dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona upriličeno besplatno mjerenje šećera Zeničanima i Zeničankama.

Cilj današnje akcije je bio preventivno djelovanje i otkrivanje šećerne bolesti kod građana Zenice uz upute i smjernice za zdraviji i kvalitetniji način života. Od kako se obilježava današnji dan, po prvi put su pozvani i predstavnici Saveza udruženja dijabetičara ZDK koji su aktivno učestvovali u organizaciji današnje akcije.

Prema iznesenim informacijama na području Zeničko-dobojskog kantona od dijabetesa boluje oko 16.000 stanovnika od čega 205 djece. Sekretar saveza udruženja dijabetičara ZDK Haris Delić je kazao kako su uz dugogodišnju borbu i pomoć prijatelja iz javnih ustanova i medija uspjeli na esencijalnu listu staviti deset trakica za mjerenje šećera za oko 3.000 osobe koje su na inzulinu.

Svjetski Dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. godine.

"Vođenje računa o ishrani, fizička aktivnost i održaanje tjelesne težine može smanjiti rizik od dijabetesa i do 50 posto. Samo redovnim tretmanom i prevencijom te poboljšanjem zdravstvene zaštite možemo smanjiti broj smrtnih slučajeva od ove bolesti", kazala je dr. Elma Kuduzović.

Tema ovogodišnjeg svjetskog Dana borbe protiv dijabetesa je "Dijabetična bolest oka". Međunarodna federacija za dijabetes (IDF) u fokus je stavila promociju značaja ranog otkrivanja dijabetsa tipa 2 i pravovremenog tretmana sa ciljem smanjenja rizika nastanka ozbiljnih komplikacija. Prema statističkim podacima iz 2015. godine, od 415 miliona oboljelih odraslih osoba kod više od jedne trećine razvila se dijabetična retinopatija, komplikacija koja može dovesti do poremećaja vida i sljepila.