BiH
46

Svjetski dan autizma obilježen u Zenici

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Organizacija za zaštitu mentalnog zdravlja "Lotos" Zenica danas je u saradnji sa Udruženjem "Pravo ljudski" obilježila svjetski Dan autizma projekcijom dokumentarnih filmova te otvorenim razgovorima na temu autizam.

Projekcijom dva dokumentarna edukativna filma prisutnima u kinosali Multiplexa Ekran Zenica predstavljen je život djece sa autizmom i način na koji se bore sa svakodnevnim situacijama. Direktorica Udruženja "Lotos" Aiša Smailbegović-Hadžihalilović je kazala kako su djeca sa autizmom u veoma teškoj situaciji u društvu.

"Djeca sa autizmom su zapostavljena i veoma im je teško boriti se sa svakodnevnim aktivnostima. S obzirom da imamo lakši, srednji i teški autizam, djeca sa lakšim autizmom mogu biti uključena u redovni školski proces, ukoliko su dobro pripremljeni, ali onda su učiteljice opterećene zbog njihovog razvojnog poremećaja. Međutim, na račun teškog rada sa djecom, učiteljice ne dobijaju nikakvu dodatnu podršku. Mi smo do osnovne škole doveli nekoliko djece sa autizmom, ali ne znamo šta je dalje bilo s njima", kazala je Smailbegović-Hadžihalilović.

Djeci sa autizmom potreban je doživotni nadzor s obzirom da je autizam biološki razvojni poremećaj mozga, te je zbog prirode nastanka i manifestacija vrlo složen poremećaj.

"Pomoći im možemo da se sa njihovim roditeljima ponašamo kao sa normalnim ljudima, jer nas komšije prvo gledaju ispod oka i gubi se kontakt sa susjedima, pošto niko ne voli da dijete sa autizmom manifestuje svoj poremećaj 'uništavanjem' tuđe imovine, kao što je bacanje stvari u gostima i slično. Bitno je raditi na ljudskim komunikacijama, da se ponašamo prirodno, da ne zadirkujemo i ne ismijavamo takvu djecu. Našu djecu u školama ne uče da se ne ismijavaju bolesna djeca, a to nije prijatno ni roditeljima ni normalnom čovjeku", izjavila je Smailbegović-Hadžihalilović, te dodala da je glavni cilj da se djeci sa autizmom osposobi govor i fizičke kompetencije za normalan život s obzirom da apsolutno izlječenje nije moguće.

U okviru današnjeg obilježavanja Svjetskog dana autizma, studenti Filozofskog fakulteta, te Islamskog pedagoškog fakulteta iz Zenice razgovarali su sa specijalistima za dječje bolesti o autizmu, a za kraj pročitali su i stihove autorice Jasmine Lee O'Neill.

"Moja poruka svima jeste da ne okrećemo glavu od djece sa invaliditetom i da se ponašamo ljudski", zaključila je Smailbegović-Hadžihalilović u razgovoru za Klix.ba.