BiH
0

Svjetska banka priprema novu strategiju pomoći za BiH

FENA
Svjetska banka priprema novu Strategiju pomoći za BiH za period 2007.-2011.godina, saznaje FENA u Uredu Svjetske banke u BiH.

Čim se se formiraju sve nove institucije vlasti, Svjetska banka će u BiH početi zvanične konsultacije u cilju pripreme Strategije pomoći za zemlju (CAS) za BiH za period 2007.-2011.godina.

Sadašnji CAS obezbjeđuje 30 do 40 miliona američkih dolara godišnje za podršku za implementaciju Razvojne Strategije BiH u periodu 2005.- 2007.

U 2006. Svjetska banka je radila s domaćim organima vlasti na nekoliko investicionih projekata, te na ubrzanju reformi u okviru projekta za strukturalno prilagođavanje - Kredit za usklađivanje poslovnog ambijenta (BAC).

Trenutno su u pripremi brojni investicioni projekti, uključujući Projekt cestovne infrastrukture i sigurnosti, GEF grant za Neretvu i Trebišnjicu, Projekt pripremljenosti za ptičju gripu i Projekt poljoprivrede i ruralnog razvoja, rečeno je FENI u Uredu Svjetske banke u BiH.

Pored finansijske i tehničke podrške, Svjetska banka je također dala doprinos razvoju bh. ekonomije putem priprema značajnih izvještaja i analiza, uključujući Pregled javnih rashoda (PEIR).

Od 1996. godine Svjetska banka je ugovorila 1,1 milijardu dolara za BiH putem 52 projekta.