Sastanak
0

Svjetska banka cijeni kooperativnost Vlade FBiH

FENA
Svjetska banka cijeni kooperativnost i aktivno učešće Federalne vlade u pripremi i stvaranju uvjeta za dobijanje podrške te finansijske institucije u narednom periodu.

Ovu ocjenu iznijeli su potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Philippe Le Houerou i direktorica Svjetske banke za grupu zemalja jugoistočne Evrope Jane Armitage prilikom današnjeg susreta i razgovora s premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem i zamjenikom premijera i federalnim ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom u Sarajevu.

Kako se ističe u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, riječ je o pomoći te finansijske institucije BiH u ublažavanju posljedica ekonomske krize u vidu budžetske podrške, kao dopune Programu MMF-a i kreditne linije za mala i srednje velika preduzeća.

Vlada FBiH je, kako su informirali njeni zvaničnici, već pripremila i u parlamentarnu proceduru uputila zakonska rješenja o reviziji korisnika boračko-invalidskih naknada, a pripremljen je i set zakonskih propisa iz socijalnog sektora, kao i rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Umnogome su, kako je rečeno, usaglašena i rješenja koja će biti predložena u Zakonu o plaćama, što daje osnova za očekivanje da ti zakonski projekti budu usvojeni u Parlamentu FBiH u dogovorenim rokovima.

Tokom susreta, također su razmijenjena mišljenja o finaliziranju projekata koji se implementiraju u BiH, kao potpora njenom daljnjem ekonomskom oporavku i u čiji se uspješan tok delegacija Svjetske banke uvjerila za vrijeme ove posjete Bosni i Hercegovini.

Ova međunarodna finansijska institucija, kako je istaknuto danas, implementirala je u BiH do sada ukupno 62 projekta, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.