Suđenje za zločine u Bratuncu
0

Svjedokinja vidjela Mlađenovića kako pali kuće Bošnjaka

FENA
Svjedokinja Državnog tužilaštva na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu u predmetu 'Mlađenović i drugi' kazala je da je u maju 1992. godine vidjela optuženog Najdana Mlađenovića u selu Hranča kako pali kuće Bošnjaka, javio je BIRN - Justice Report.

Šefika Ramić je rekla da je živjela u selu Hranča u blizini Bratunca sa sinom Sejadom i dvjema kćerkama kada je 3. maja 1992. začula pucnje prilikom napada srpskih snaga na njeno selo.

Ona je ispričala da je sinu, koji je tada imao 19 godina, poručila da bježi u šumu, dok se ona s kćerkama uputila u podrum Ćamila Ramića, gdje je zatekla veliku grupu mještana.

“Tu smo bili satima. U jednom momentu sam htjela da obiđem kuću, ali kada sam izvirila, vidjela sam da gore kuće. Zapucalo je i onda sam se vratila u podrum”, kazala je Ramić.

Svjedokinja je navela da je nakon izvjesnog vremena začula korake te da je grupa srpskih vojnika naredila mještanima iz podruma da izađu i upute se ka cesti.

“Došli smo do kuće Husejnovića. Vidjela sam čovjeka u uniformi i s čarapom na glavi. On je skinuo čarapu da nešto pogleda pištolj i tada sam vidjela da je to Najdan Mlađenović. Sklonio je pištolj, vratio čarapu i uzeo neku napravu, bacio je u tu kuću i ona je planula”, prisjetila se svjedokinja i dodala da je vidjela kako optuženi usput pali još nekoliko kuća.

Ramić je kazala da je kod kuće Abdulaha Ramića vidjela kako srpski vojnici dovode devet zarobljenih Bošnjaka muškaraca među kojima je prepoznala sina Sejada.

“Vidjela sam da ih vode preko ceste do autobuske stanice. Povalili su ih potrbuške i htjela sam prići sinu, ali mi vojnici nisu dali. Nisu dali ni drugim ženama. Vidjela sam Mlađenovića da ide ka zarobljenicima i više ga nisam vidjela”, rekla je svjedokinja kroz suze i dodala da je tada posljednji put vidjela sina.

Prema njenom iskazu, srpski vojnici su ih držali izvjesno vrijeme pored jedne kuće, gdje su ih zlostavljali pucajući im iznad glave i prijeteći im a potom im naredili da se vrate kućama.

Ramić je ispričala da je u kući boravila do 9. maja, kada su srpski vojnici ponovo došli i naredili joj da napusti kuću s djecom, nakon čega je autobusom sprovedena do Kladnja.

Suđenje se nastavlja 22. januara.

Najdan Mlađenović je optužen skupa sa Savom Živkovićem da su 3. i 9. maja 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na sela Hranča i Glogova (općina Bratunac), nezakonitim hapšenjem, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem i uništavanjem imovine civilnog bošnjačkog stanovništva počinili zločin protiv čovječnosti.

Kako stoji u optužnici, Mlađenović je bio komandir Teritorijalne odbrane (TO) Bratunac a Živković pripadnik ove jedinice.