Suđenje za zločin u Prozoru
0

Svjedokinja potvrdila da ju je optuženi Darko Dolić silovao

FENA
Foto: RFE
Foto: RFE
Na suđenju za zločin počinjen u Prozoru svjedokinja Edina Kmetaš potvrdila je danas da ju je optuženi Darko Dolić silovao.

"Sigurna sam da me je silovao Darko Dolić. Njegov glas mi je ostao u glavi... Progoni me u snu", kazala je Kmetaš, istaknuvši da optuženog prepoznaje po glasu koji je čula u sudnici.

Tužilaštvo BiH tereti Dolića da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) pri brigadi "Rama" prijeteći "prisiljavao druge osobe na seksualni odnos".

Prema optužnici, Dolić je sudjelovao u zlostavljanju, namjernom nanošenju fizičkog i duševnog bola te pljačkanju civila s područja općine Prozor tokom 1993.

U izjavama koje je prethodno davala svjedokinja je navela da ju je silovao Mario Dolić.

"Zašto je napisano ‘Mario Dolić’, ne znam. To ime nije tačno. Pred SIPA-om sam rekla da je Darko Dolić, a oslovljavali su se različitim imenima", kazala je svjedokinja.

Edina Kmetaš je u martu 2010. iskaz dala kao svjedokinja Tužilaštva BiH, a na ovo ročište ju je pozvala odbrana optuženog kao prvog svjedoka.

Različitost u odnosu na prethodne iskaze, u kojima je navela da se ne može izjasniti o tadašnjem izgledu optuženog, svjedokinja je objasnila time da "nije bila psihički spremna da ga prepozna".

Kmetaš nije mogla prepoznati optuženog ni na fotografijama iz oktobra 1993. koje je odbrana uložila kao dokaz, a na kojima su pripadnici jedinice "Jastrebovi" kojoj je optuženi pripadao.

Na poziv odbrane svjedočio je i Suljo Kmetaš, suprug Edine Kmetaš, koji je također u ranijim iskazima datim istražnim organima navodio da je sa Zoranom Čališem njegovu suprugu silovao Mario Dolić.

Suljo Kmetaš, koji je prvobitno svjedočio u korist Tužilaštva BiH, na ovom ročištu je kazao da nema nikakve sumnje da se radi o optuženom Darku Doliću i pokazavši rukom identifikovao ga u sudnici kao osobu koja je 1. augusta 1993. silovala njegovu suprugu te učestvovala u maltretiranju njega i njegove porodice, kao i drugih mještana sela Družinovići.

On je rekao da optuženog, njegovog oca Jozu i druge članove njihove familije poznaje od prije rata i da ih je viđao često. Odbacio je mogućnost da je Darka Dolića zamijenio s njegovim rođakom Mariom Dolićem, koji je, kako je rekao, bio deblji.

"Možda je štamparska greška ili sam slučajno rekao ‘Mario’, ali sam siguran da je to ovaj u sudnici", rekao je svjedok odgovarajući na pitanje odbrane zbog čega je u iskazu iz 1995. stalno spominjao Marija Dolića.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, nastavak suđenja zakazan je za 3. juni, javio je BIRN.