BiH
0

Svjedokinja plačući pričala kako je Sladoje tukao njenog supruga

FENA
Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine je rekla da je optuženi Goran Sladoje bio u grupi koja je njenog brata i oca odvela od kuće te da je tukao njenog supruga.

Suvada Simić je ispričala da je 13. juna 1992. godine bila u porodičnoj kući, koja se nalazila u Ohridskoj ulici, kada je grupa ljudi došla i odvela njenog oca. U toj grupi, kako je kazala, bio je i optuženi Sladoje.

"Tog dana Bogdanović je u 6.15 navečer došao i rekao ocu da ide na informativni razgovor. Odveli su oca", prisjetila se.

Nakon toga svjedokinja je otišla svojoj kući, da bi joj, kako je ispričala, sutra majka kazala da je ''ista ekipa'' odvela i njenog brata Suada.

Bogdanović i Sladoje optuženi su da su 13. juna 1992. godine došli u kuću Bešića, odakle su Bajru i Suada Bešića odveli u garažu, gdje su ih udarali, a kasnije do Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štit.

Tom prilikom Suad je smrtno stradao. Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Bogdanović i Sladoje su, kao ''pripadnici vojno-policijskih snaga'', od polovine juna pa do kraja 1992. godine hapsili, zatvarali i nanosili tjelesne povrede civilima.

Simić je ispričala da je srela oca kada je napustila Sarajevo i da joj je on kazao da je sa Suadom odveden u garaže, u kojima su udarani.

Nakon toga, kako joj je otac rekao, odvedeni su na Jevrejsko groblje, gdje je Suad ubijen.

Na početku suđenja ona je ispričala i da je Sladoje tukao njenog muža Rajka jer nije htio ići u vojsku i jer je ''bio sa muslimanima''.

Svjedokinja je kazala da je vidjela kada je Sladoje jednom došao do njenog muža, koji je sjedio ispred kuće, počeo ga udarati i bacio ga niz stepenice.

"Rajka su odveli do jednog kombija i zovnuli su mog oca i brata. Goran ih je zvao da dođu vidjeti Rajka posljednji put. Bajro i Suad su došli i tada je Goran zaprijetio Suadu da se ne udaljava jer će mu trebati", rekla je ona.

Nakon nekoliko dana, kako je kazala, vidjela je kako Rajko ide niz jedan put.

"Odjednom su tu došli Goran i ovaj Bogdanović. Mi smo izašli iz kuće, ali smo postrojeni uza zid. Tukli su Rajka, a mi nismo smjeli reagovati", rekla je Simić, dodala je i da je Sladoje odnosio stvari iz njene kuće te da je uzeo i automobile njenog muža i brata.

Na pitanje Odbrane zašto danas govori da joj je optuženi Bogdanović tukao muža kada to nije govorila u četiri ranije izjave, svjedokinja je odgovorila da je tada spominjala samo ''onog ko ga je najviše tukao'', i da je to Sladoje.

Na početku svjedočenja Simić je bila uznemirena kada je počela govoriti o maltretiranju muža.

Plakala je i povišenim tonom se obratila jednom od optuženih kazavši mu da je ne gleda.

Nakon toga Sudsko vijeće je napravilo pauzu.

Naredno suđenje planirano je 25. decembra, javio je BIRN - Justice Report.