Zločini u Kalinoviku
0

Svjedokinja: Naš zadnji ručak s ocem

FENA
Sud BiH
Sud BiH
U sudskom procesu četvorici optuženih za ratne zločine počinjene 1992. godine na području Kalinovika, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu svjedočila Zijada Hatić kojoj su stradali suprug i svekar.

Ova svjedokinja Tužilaštva BiH rekla je da su njen suprug i svekar zatvoreni 1992. godine, a potom ubijeni.

Početkom augusta te godine ona je s ostalim komšijama sela Jelašac, među kojima je bio i njen svekar Hašim, zatvorena u Osnovnu školu "Miladin Radojević".

"Otišla sam kod komšinice, gdje je nas nekoliko sjedilo. Aleksandar Cerovina je ušao u kuću, bio je korektan i rekao da se i mi moramo privesti te smo izašle iz kuće", rekla je Hatić te dodala da su se okupili pred kućom komšije, odakle su odvedeni u školu.

Kazala je da su muškarci ranije uhapšeni i odvedeni u školu, a potom prebačeni u barutni magacin.

Aleksandar Cerovina jedan je od četvorice optuženih u ovom procesu.

Tužilaštvo BiH tereti još Milana Perića i Spasoja Dodera, nekadašnje vođe patrolnog sektora pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, kao i Predraga Terzića, da su tokom 1992. godine učestvovali u zločinima nad nesrpskim stanovništvom općine Kalinovik.

Kako je navedeno u optužnici, Perić, Doder, Terzić i Cerovina su nezakonito hapsili civile i odvodili ih u školu “Miladin Radojević” i logor “Barutni magacin”, gdje je najveći broj zatočenih ubijen.

U današnjem ročištu iskaz je dala i Ajka Šakala, kćerka Zijade Hatić, koja se prisjetila hapšenja oca Ismeta u junu 1992.

"Otac se vratio s posla i bili smo u kući, ručali. To je bio naš zadnji zajednički ručak, nismo ga ni završili. Otac je otišao da se javi zbog poziva na radnu obavezu i rekao nam je, ako se ne vrati, da bježimo", rekla je Šakala.

Svjedokinja je kazala da su njena braća uspjela pobjeći prije nego će četiri naoružana muškarca doći u kuću da ih traže.

Šakala se prisjetila i dana kad je iz sela odvedena njena majka te se prisjetila riječi optuženog Cerovine kojeg je poznavala odranije.

"Aleksandar me pitao kuda ću, rekla sam gdje i svi, a on je rekao: 'Bježi bilo gdje, biće bolje'", rekla je svjedokinja, dodavši da smatra da joj je optuženi na taj način pomogao.

Svjedokinja je kazala da je sutradan sa svojom mlađom sestrom i još dvoje djece uspjela pobjeći iz Kalinovika.

Na ovom suđenju svjedočila je i Fadila Hatić, koja je također sa svjedokinjom Zijadom i drugim komšijama odvedena u školu u kojoj su se, kako je rekla, dešavala maltretiranja, ubistva i silovanja.

"U školi sam s još jednom ženom čistila krvave podove i zidove sale", kazala je ova svjedokinja, prenosi BIRN - Justice Report.