Suđenje Jasku Gazdiću
0

Svjedokinja izjavila da nikad nije čula ništa vezano za Gazdića

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Na suđenju Jasku Gazdiću za ratne zločine u Foči, svjedokinja odbrane kazala je u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu da je nikada niko tokom davanja iskaza nije pitao ništa o optuženom, saopćio je BIRN - Justice Report.

Ova svjedokinja, Mersada Bektović, rekla je da je u oktobru 2010. davala iskaz u jednom drugom predmetu u Sudu BiH, ali i da je tada niko ništa nije pitao o optuženom Gazdiću.

"Niko me ništa nije pitao za Jaska Gazdića niti sam ikada išta čula vezano za njega", kazala je.

Na pitanje Gazdićevog branioca Duška Tomića da li zna nešto o odvođenju kćerke zaštićene svjedokinje R, Bektović je odgovorila da zna da je ona odvedena, ali ne i ko je to učinio.

"Tu djevojčicu je vratio Neđo Samardžić, tako je kazala djevojčica", rekla je svjedokinja Bektović.

U dijelu suđenja koji je bio zatvoren za javnost iskaz je dala i zaštićena svjedokinja D.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. august.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Jaska Gazdića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je od početka aprila 1992. do kraja marta 1993. nečovječno postupao prema ženskim osobama bošnjačke nacionalnosti, nezakonito zatvaranim u sportsku dvoranu "Partizan" u Foči.

U optužnici se navodi da je Gazdić u junu 1992. iz te dvorane odveo 12-godišnju svjedokinju A u stan te joj naredio da se okupa, udario je pesnicom u glavu, od čega je ona djelimično izgubila svijest, a zatim je silovao.

Gazdića optužnica tereti i da je jednu maloljetnicu držao u seksualnom ropstvu te da je, prijeteći i oružjem, silovao odvedene ženske osobe te omogućio drugima da ih siluju.

Apelaciono vijeće Suda BiH u decembru 2006. osudilo je Neđu Samardžića na 24 godine zatvora zbog zločina koje je počinio na području općine Foča tokom 1992. i 1993. godine.

Samardžić je između ostalog osuđen za višestruka silovanja Bošnjakinja u ozloglašenoj Karaman kući.

Među njegovim žrtvama bile su i maloljetnice. Najmlađa je imala 12 godina.