Sud BiH
0

Svjedokinja CD nesposobna za svjedočenje na suđenju Ivi i Veselku Ragužu

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Na suđenju Ivi i Veselku Ragužu za zločin u Stocu i Čapljini, vještaci su konstatirali kako zaštićena svjedokinja CD nije sposobna dati iskaz na suđenju zbog svog psihičkog stanja.

“Svjedokinja CD ima hronični posttraumatski stresni poremećaj, koji nije liječen i ima za posljedicu gubitak pamćenja”, kazala je neuropsihijatrica Helena Škopić.

Škopić je objasnila da CD, čije je svjedočenje prekinuto u oktobru 2012. godine, ima volju da se pojavi u sudnici, ali da može samo djelimično odgovarati na pitanja, te da zbog svog stanja nije sposobna da govori u kontinuitetu.

“Ona nije u stanju da dosljedno koristi svoj pseudonim i ne može da imenuje osobe iz ratnog perioda, niti da odredi datume i godine”, objasnila je Škopić.

Veselku Ragužu je, kao bivšem zapovjedniku Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na teret stavljeno da je naređivao i sudjelovao u hapšenju i zatvaranju civila iz Stoca i Čapljine tokom ljeta 1993. godine, dok je Ivo Raguž, bivši pripadnik ove brigade, optužen za sudjelovanje u zlostavljanju zatočenika.

Nalaz o zdravstvenom stanju svjedokinje CD, po naredbi Suda iz novembra 2012. godine, Škopić je uradila sa psihijatricom Berinom Haćam, koja je također potvrdila kako svjedokinja nije sposobna da svjedoči zbog psihičkog stanja u kojem se nalazi.

Tužiteljica Remzija Smailagić je predložila da bude pročitan iskaz koji je ova svjedokinja dala u drugom predmetu krajem 2010. godine. Ovaj prijedlog, kojem se Odbrana protivila, Sudsko vijeće je odbilo.

“Da smo znali da je opcija čitanje iskaza iz istrage iz drugog predmeta, za koji optužnica nije ni potvrđena, ne bismo ni zvali ove vještake, niti trošili budžetska sredstva”, kazala je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, prenosi BIRN - Justice Report.