Suđenje Karadžiću
0

Svjedok: "Utvrđenja sa snajperskim gnijezdima bila su na Grbavici"

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Tokom svjedočenja u ponedjeljak svjedok haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Alen Gičević iz Sarajeva prisjetio se u ponedjeljak dana kada je ranjen u nogu dok se vozio tramvajem.

Alen Gičević, svjedok optužbe na suđenju bivšem predsjedniku Republike srpske, prepričao je kako je sve vrijeme rata proveo u Sarajevu, gdje je početkom 1995. godine, tokom jednog od primirja, ranjen u desnu potkoljenicu u sarajevskom tramvaju kod hotela Holiday Inn.

"Pogođen sam u desnu natkoljenicu koja je jako krvarila. Neposredno pred ranjavanje čuo sam dva ili tri pucnja. Sve se dogodilo u stotinkama sekunde. Sjećam se da je tramvaj bio pun i da je u njemu bilo još ranjenih ljudi", rekao je svjedok.

Gičević je rekao da je napad iz vatrenog oružja toga dana došao s obale rijeke Miljacke na kojoj su se, prema njegovim riječima nalazili pripadnici Vojske RS-a (VRS).

Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku RS-a, Tužilaštvo u Haagu na teret stavlja zločine počinjene između 1992. i 1995. godine u BiH, između ostalog, kampanju granatiranja i snajperisanja Sarajeva, prilikom čega su ubijene i ranjene tisuće ljudi.

U optužnici protiv njega navedeno je 16 snajperskih incidenata u Sarajevu koji su se desili između 1992. i 1995. godine, a u kojima je ranjeno više od 20 odraslih osoba i djece, a dvoje ubijeno.

Tokom svjedočenja Gičević je ispričao da su civili za četiri godine rata u Sarajevu bili izloženi konstantnom snajperskom djelovanju, te da su uvjeti za život u svakom pogledu bili teški.

"Bila je to borba za goli opstanak. Konstantan nedostatak hrane i struje, a djelovanje snajpera i granata tokom dana učinili su da su svi stanovnici Sarajeva bili u strahu za život. Jednostavno, višegodišnja borba za opstanak", kazao je Gičević.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je ponovio da smatra da hici, koji su ispaljeni na tramvaj, nisu mogli doći iz pravca pod kontrolom Armije BiH, jer je čitava trasa kojom se kretao tramvaj kroz grad bila na meti srpske položaja koji su bili stacionarni u sarajevskom naselju Grbavica.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Mirza Sabljica, forenzički analitičar za balistiku, koji je rekao da je tokom rata sudjelovao u balističkim istragama snajperskog djelovanja u Sarajevu.

Svjedok je kazao da je istragom utvrđeno da je napad na tramvaj o kojem je prethodno svjedočio Gičević došao iz pravca naselja Grbavice koju su držali bosanski Srbi, i to iz jednog od četiri nebodera u kojima su bila snajperska utvrđenja.

Kako je ispričao pred ICTY-em, nakon reintegracije Grbavice u sva četiri nebodera u nekadašnjoj Lenjinovoj ulici u naselju pronađena su "snajperska gnijezda".

"Do tada to nisam nikada vidio. Iznad desetog kata pronašli smo nekoliko stanova namijenjenih isključivo za snajpersku paljbu. Zidovi u njima su bili probušeni sa otvorima za snajpere. Svaki stan je imao i vreće sa pijeskom, kao i grudobrane koji su služili za naslanjanje oružja", kazao je svjedok.

Na početku unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić zatražio je od Haškog suda 30 sati za ispitivanje ovog svjedoka.

Haški tribunal će odgovor na Karadžićev zahtjev donijeti sutra, kada se nastavlja unakrsno ispitivanje istog svjedoka, prenio je Justice Report.