Sud BiH
1

Svjedok udario optuženu koja ga je udarala u zarobljeništvu

FENA
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je na suđenju za zločine počinjene u Odžaku da ga je Albina Terzić udarala dok je bio zatvoren u školi, nakon čega je prišao optuženoj i udario je papirima po glavi.

Svjedok Mirko Rakić je, prolazeći pored optužene na pauzi, udario Terzić po glavi papirima koje je nosio u ruci i uputio joj nekoliko psovki i uvredljivih riječi.

Ovaj događaj je kod optužene izazvao suze i veliku uznemirenost.

Incident se desio kada su članovi Sudskog vijeća izašli iz sudnice, ali su ih saradnici obavijestili šta se dogodilo.

“Saradnici suda će dostaviti službenu zabilješku Tužilaštvu BiH. Niko se ne može ponašati na takav način”, kazao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća. Tomislav Ljubić, branilac optužene, nakon pauze je odustao od unakrsnog ispitivanja svjedoka Rakića.

“Nema potrebe ovakve svjedoke saslušavati, dovoljno je pokazao na šta je spreman”, rekao je Ljubić.

Albina Terzić zvana Nina optužena je da je, kao pripadnica Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja do jula 1992. nečovječno postupala prema nezakonito zatvorenim srpskim civilima u osnovnoj školi i u tvornici “Strolit” u Odžaku.

Terzić se, prema optužnici, tereti da je zarobljenike udarala policijskom palicom po vratu, ramenima i glavi, šamarala ih, na njih huškala psa, te ih mučila, zlostavljala, ponižavala i vrijeđala na različite načine, uključujući i prisiljavanje zatvorenika na seksualni odnos.

Svjedok Rakić je ispričao da je bio zatočen u školi u Odžaku, gdje je u maju 1992. godine prvi put vidio Ninu, koja ga je “udarila koljenom u bradu dok je ustajao sa poda”.

“Ona me udarala nogama. Nina je u tome učestvovala pet-šest puta, zajedno sa ostalima”, kazao je Rakić.

Svjedok Slavko Čajić ispričao je da ga je optužena u junu 1992. u školi udarala policijskom palicom, dok su ga tukli i drugi vojnici.

“U zatočeništvu sam od drugih zarobljenika saznao da je Nina Albina Terzić”, objasnio je Čajić, koji je u sudnici prepoznao optuženu. Nastavak suđenja je 14. augusta, prenosi BIRN - Justice Report.