BiH
0

Svjedok tvrdi da je napad u Tuzli uslijedio nakon pucanja u policiju

FENA
Na suđenju Iliji Jurišiću, optuženom za upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine, u petak je svjedočio nekadašnji pomoćnik komandanta tuzlanske kasarne Abdulah Mandžo, koji je rekao kako se pričalo da je napad na kolonu uslijedio poslije pucanja u policajca koji je bio u špaliru.

Jurišić se tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a BiH i kao visoki starješina u SDB-u angažiran na poslovima komandnog kadra u Operativnom štabu Službe javne sigurnosti Tuzla izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu 92. motorizirane brigade JNA, kada su poginula najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Na današnjem glavnom pretresu Mandžo je kazao da je poslije napada na kolonu jedan vojnik pričao da su rezervisti prilikom odlaska pucali u zrak, da je jedan "spustio" pušku i pogodio policajca koji je bio u špaliru i da su zatim čuli razgovor toki-vokijem policajaca sa svojom komandom, koju su obavijestili da na njih pucaju, pa su dobili odobrenje da i oni otvore vatru.

Mandžo je rekao da je 14. maja 1992. godine bio na zadatku da provede kolonu vojnika za Srbiju, da ga je sutradan, kada je spavao u kasarni, oko 14 sati probudila pucnjava, dodavši da se pucalo iz pravca naselja Solane i bolnice i da je o tome obavijestio komandanta Mileta Dubajića.

O evakuaciji vojske Mandžo je kazao da je Dubajić postigao dogovor s tadašnjim predsjednikom općine Tuzla Selimom Bešlagićem i da su kada je kolona krenula, na čelu i začelju bila policijska kola, ali da ne zna ko je u njima bio.

Prema svjedočenju, Dubajić je bio iza policijskih kola, a on (Mandžo) na početku kolone u civilnim kolima jer "u kasarni više nije bilo vojnih vozila".

Kada su došli do Siminog Hana, mještani su ih, rekao je Dubajić, zaustavili i obavijestili da je kolona napadnuta, da se sa Dubajićem vratio u selo Požarna, gdje je komandant pokušavao da sazna što se dogodilo.

Poslije dva dana, rekao je svjedok, on i još pet starješina su dobili odobrenje da prijeđu u Srbiju, što su i učinili zajedno sa još nekim vojnicima.

Na pitanje članova sudskog vijeća da li je u koloni bilo i civila, Mandžo je potvrdio i objasnio da su to bili Srbi koji su se priključili koloni, jer su se plašili da ostanu u Tuzli poslije odlaska vojske, kao i da se poslije pričalo da je između 100 i 400 civila poginulo, prenio je Tanjug.

Suđenje će biti nastavljeno 11. juna, saslušavanjem svjedoka.