BiH
5

Svjedok Tužilaštva BiH: Hamidičević je nezakonito izdavao putne listove u Francuskoj

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na suđenju Velidu Hamidičeviću, bivšem savjetniku za konzularne poslove u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Parizu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je otkrio određene nepravilnosti u izdavanju putnih listova u Francuskoj.

Zlatan Džananović je rekao da je po nalogu Tužilaštva BiH obavio reviziju analize koju je uradio Sektor za međunarodne pravne i konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova BiH o zakonitosti izdavanja putnih listova u ambasadi u Parizu.

On je kazao da je za blizu 15 osoba, čija imena su pročitana na ročištu, nezakonito izdat putni list. Među ovim osobama su i dvije bebe, a prema njegovim riječima, zahtjevi za izdavanje putnih listova nisu bili potpuni, dok neke osobe uopće nisu postojale u bazi podataka građana BiH. Odbrana je navela da neke od ovih putnih listova nije potpisao Hamidičević i da će to i dokazati.

Hamidičević je optužen da je od decembra 2014. do juna 2015. godine kao savjetnik za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, mimo redovnih procedura i provjere podataka, u zamjenu za novac omogućio većem broju osoba izdavanje dokumenata za putovanje iz Francuske u BiH. Na taj način, tvrdi Tužilaštvo BiH, nezakonito je stekao više od 10.000 maraka, prenosi BIRN.

Uhapšen je prošle godine u Sarajevu zbog sumnje da je kriminalnoj grupi iz postupka protiv Elvisa Salčinovića i ostalih nezakonito izdavao putne isprave. Džananović je kazao da od 2004. radi u Uredu za reviziju pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH na kontroli i inspekciji zakonitosti rada ambasada BiH u svijetu.

On je objasnio da putni listovi služe za povratak građana BiH u zemlju u slučaju ako su izgubili pasoš ili im je ukraden, te ako je riječ o osobama koje se trebaju izručiti u našu zemlju. Prema njegovim riječima, da bi se izdao putni list, potrebno je priložiti dokaze o krađi, odnosno gubitku pasoša i druge identifikacione dokumente sa slikom, a ovakve zahtjeve potom obrađuju konzularni radnici koji imaju pristup Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

Ukoliko ovaj sistem zakaže, kako je rekao Džananović, u iznimno hitnim slučajevima uz druge dokumente može se izdati putni list koji potpisuje ambasador ili šef konzularnog odjela. On je kazao da poznaje optuženog Velida Hamidičevića i da je njemu rečeno da on nije imaopristup bazi podataka IDDEEA, niti je ikada zatražio šifru.

“Mogao je ući u bazu sa tuđom šifrom”, rekao je Džananović.

Na narednom ročištu zakazanom za 19. septembar, planirano je da Džananović nastavi izlagati nepravilnosti utvrđene revizijom. Na ovom ročištu također je rečeno da se nastavljaju pregovori o sporazumu o priznanju krivice.