Slučaj Memić i ostali
0

Svjedok: Trusina je na prvi pogled bila mjesto zločina

FENA
U nastavku suđenja šestorici bivših pripadnika Armije BiH, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je kroz Trusinu (općina Konjic) prolazio u ljeto 1993. godine, te da mu je izgledala kao mjesto zločina.

Sead Branković, bivši referent sigurnosti Četvrtog korpusa Armije BiH (ABiH), koji je s davanjem iskaza počeo 18. jula ove godine, kazao je da mu je Trusina izgledala kao mjesto zločina jer su bile spaljene kuće, ali tvrdi da ne zna ništa o počinjenim zločinima.

“Za mene je Trusina na prvi pogled bila mjesto zločina. Do otvaranja spomenika nisam znao da su se tamo desili zločini”, rekao je svjedok Branković.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, Državno tužilaštvo tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika, dok je napadom rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”.

Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u ubistvima.

Ališpago je svjedoku tokom ispitivanja prezentirao kratki videozapis sa sastanka iz maja 1993. godine kojem su uz svjedoka, između ostalih, prisustvovali Sefer Halilović, nekadašnji načelnik štaba Vrhovne komande ABiH, i Arif Pašalić, nekadašnji komandant 4. korpusa ABiH.

Na prikazanom videozapisu sa sastanka, vidjelo se da je Halilović zatražio od Pašalića da se “ispita Trusina jer postoje indicije da su pripadnici ABiH počinili zločin”.

Svjedok je potvrdio autentičnost snimka, ali se ne sjeća dijela razgovora kada je spominjana Trusina.

Ališpago je potom upitao svjedoka Brankovića ko je bio dužan sprovesti istragu nakon naređenja Halilovića, na što je on odgovorio da su to trebali učiniti organi sigurnosti 4.korpusa.

“Da je Halilović na tom sastanku meni naredio da se ispitaju zločini u Trusini, sigurno da bih to i uradio”, rekao je svjedok.

Halilović je bio optužen pred Haškim tribunalom zbog zločina počinjenih u Grabovici (Hercegovina) i Uzdolu (središnja Bosna), ali je pravosnažnom presudom 2007. oslobođen krivice.

Pašalić je, prema dostupnim podacima, u međuvremenu poginuo.

Kako saznaje BIRN Justice report, nastavak suđenja zakazan je za 2. septembar 2011. kada će biti saslušan novi svjedok Tužilaštva.