Proces Perić i ostali
0

Svjedok: "Terzić i Cerovina odgovorni su za smrt mog brata"

FENA
Tokom procesa "Perić i ostali", koji se u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu vodi zbog ratnih zločina počinjenih na području Kalinovika, svjedok državnog tužilaštva Elvir Čusto rekao je da su optuženi Predrag Terzić i Aleksandar Cerovina odgovorni za smrt njegovog brata, javio je BIRN - Justice Report.

Čusto je ispričao da su Terzić i Cerovina učestvovali u hapšenju njegovog šesnaestogodišnjeg brata Almira koji je ubijen i zapaljen u štali u selu Ratina u općini Kalinovik.

"Terzić i Cerovina su lično odgovorni za smrt mog brata. Odveli su ga da ga ubiju i zapale", rekao je svjedok koji je tada imao 15 godina.

Prisjetio se da se 25. juna 1992. godine u selo Jelašca kamionom dovezlo 20-ak policijaca te da su hapsili muškarce koji se nisu odazvali "takozvanoj radnoj obavezi".

"Terzić me je tada pitao gdje mi je najstariji brat Nedžad, kazao sam da ne znam i on me je udario šakom u stomak i u lice, a za to vrijeme Cerovina je uzeo mog brata Almira te se majka vukla s Cerovinom za njega. Tad me je Terzić pustio i odvojio moju majku od brata. Majka je bila sva modra, a Almir je tad govorio: 'Pusti me majko, ubit će te'", ispričao je Čusto.

Dalje je kazao da su Cerovina i Terzić u kamion utrpali njegovog brata i jednog komšiju, a da su njega pustili jer im je to rekao Ilija Đorem koji je bio rezervni policajac.

Svjedok je istaknuo da je u blizini kamiona tada vidio i optuženog Milana Perića.

Uz Perića, Terzića i Cerovinu, za zločine u Kalinoviku državno tužilaštvo tereti Spasoja Dodera.

Prema navodima optužnice, ovi bivši pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik terete se da su 1992. godine učestvovali u zločinima nad nesrpskim stanovništvom s ovog područja, odnosno da su nezakonito hapsili civile i odvodili ih u školu "Miladin Radojević" i logor "Barutni magacin", gdje je najveći broj zatočenih ubijen.

Čusto je ispričao da je narednog dana otišao s majkom i drugim ženama u školu "Miladin Radojević", gdje su osim brata bili zatočeni i njegov otac Zaim, dvojica daidža i rođak.

"Majka je pričala s ocem i on i brat su plakali, tada sam ih posljednji put vidio", istaknuo je svjedok, dodavši da je poslije saznao da su bili zatočeni u "Barutnom magacinu" a potom ubijeni i zapaljeni u štali u mjestu Ratina.

Predrag Đorem, nekadašnji rezervni policajac SJB Kalinovik i drugi svjedok Tužilaštva BiH na ovom ročištu, ispričao je da je zajedno s Perićem, Terzićem i Cerovinom kamionom prevozio Bošnjake u školu "Miladin Radojević".

"Komandir mog voda bio je Perić, on je rukovodio grupom, vozio je kamion. Ne znam ko je izdao naredbu da se ljudi privode, ali nama je rečeno da ih iz okolnih sela privodimo u školu iz sigurnosnih razloga, da ih ne bi neko napadao", rekao je Đorem, dodavši da zatvoreni civili nisu mogli napuštati školu te da su ih policajaci obezbjeđivali 24 sata.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. februar, za kad je planirano saslušanje dva svjedoka Tužilaštva.