BiH
0

Svjedok: Sarić je pustio grupu muškaraca iz Jagomira u sarajevo

FENA
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Sarajevu, svjedok je kazao kako je optuženi Goran Sarić, kojeg su neki zvali "Načelnik", jednu grupu muškaraca iz Jagomira pustio da idu u Sarajevo.

"Dijelio sam hranu tim zatvorenim muškarcima kada je došao nepoznati uniformisani policajac i rekao da muškarci iz te dvije sobe moraju sići dolje. A onda se ispred zgrade pojavio Sarić i kazao im 'Komšije, idite u grad, ne pucajte na komšije, nismo ni mi na vas'",ispričao je Nedeljko Milić, bivši rezervni policajac.

On je rekao da je njegov nadređeni bio Slavko Milinković zvani Boban.

Prvi put optuženog Sarića, kako je naveo, svjedok je vidio u proljeće 1992. godine.

Nikada se, kako je utvrdio, Sarić nije predstavljao kao načelnik, iako su ga neki tako zvali.

"Smatrali smo da je on kao glavni. Mada meni nikada nije dao nikakvo naređenje. Boban je vjerovatno njemu bio potčinjeni", kazao je Milić.

Tužilaštvo BiH tereti Sarića da je 21. juna 1992. godine razdvojio zatočenike u Jagomiru u tri grupe.

U prvu grupu, prema optužnici, odvojio je 60 ljudi, koji su prisilno premješteni u Sarajevo, dok je druga od 26 Bošnjaka, prebačena u logor Bunker u Vogošći.

U trećoj grupi je bilo 11 ljudi, koji su ubijeni na području Skakavca. Pročitan je i iskaz Milorada Zubera, koji je prošle godine umro.

Tužilac Munib Halilović je kazao da njegovim iskazom i svjedočenjem Nedeljka Milića želi pobiti tvrdnje Odbrane da optuženi Goran Sarić nije bio načelnik, te da nije rukovodio policijom i odlučivao. Svjedok Zuber, koji je u proljeće bio pripadnik Koševske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), poslan je u Jagomir da čuva stražu "jer su neki muslimani pohapšeni i zatvoreni".

Kako je svjedok naveo u iskazu iz februara 2012. godine, komandir brigade je bio Miroslav Krajišnik.

Kako stoji u iskazu, u šest soba u Jagomiru bili su zatvoreni muškarci koji su bili zaključani.

Kako navodi svjedok, jedne prilike njegov komšija ga je zamolio da pokuša izvući Atifa Pandžića te je nakon toga Zuber otišao kod Gorana Sarića, koji je i Pandžića i S-5 pustio da idu kućama.

Završna riječ Tužilaštva zakazana je za 12. juni, a Odbrane za 24. juni.

Presuda Sariću trebala bi biti izrečena početkom septembra, javio je BIRN - Justice Report.