Sud BiH
0

Svjedok: Rekli su mi da je Batko problematično derište

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da ga je u maju 1992. godine optuženi pretukao u jednom objektu u sarajevskom naselju Vraca.

Pred Sudom BiH svjedočio je Muhamed Šehić, koji je ispričao da je jednu večer u maju 1992. godine otišao u stan svojih rođaka u sarajevskom naselju Grbavica, nakon čega je na vrata došla grupa srpskih vojnika, koji su ih počeli “udarati i šamarati”.

Malo kasnije, kako je kazao svjedok, vojnici su ih odvezli kombijem u jednu piceriju koja se nalazila na Vracama.

“U jednom trenutku sam čuo kako jedan vojnik govori ‘Batko’. Tada sam zaključio da je Batko vojnik koji me je ranije udarao palicom i koji je bio u stanu mojih rođaka. Onda mi je Batko prišao, rekao mi da ustanem i počeo me udarati. Prvo me je udario u rebra, pa u glavu, onda sam pao na pod i prestao da brojim udarce”, prisjetio se svjedok, javio je BIRN.

Veselina Vlahovića zvanog Batko Tužilaštvo BiH tereti da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je, sâm ili u grupi s drugim naoružanim osobama, zlostavljao, premlaćivao i oduzimao novac i vrijednosti od građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH je 25. maja 2011. godine podiglo još jednu optužnicu protiv Vlahovića, prema kojoj mu se u 14 tačaka na teret stavljaju ubistva ili odvođenja u nepoznatom pravcu i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanja, mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja civila.

Šehić je ispričao kako je čuo da žene vrište dok je njega Batko udarao, te da su drugi vojnici govorili mu da me prestane udarati i da izađe van.

“Ja sam tu bio u pat poziciji”, rekao je Šehić, istaknuvši da su ih kasnije vojnici vratili kući.

Svjedok je kazao da je čuo da su ih ti vojnici vratili kući kako bi ih sačuvali od Batka koji im je prijetio da će im suditi.

Svjedok je kazao da je tokom svog boravka na Grbavici 1992. godine čuo priče o onome šta je Batko radio.

Neke od njih, pojasnio je svjedok, bile su povezane sa silovanjima i pljačkama.

“Skoro pola godine sam bio u radnom vodu na Grbavici, na prisilnom radu. Batka sam sreo još par puta. Od drugih zatvorenika, vojnika koji su nas čuvali, pa i od mog nadređenog čuo sam da se Batko zove Veselin Vlahović”, rekao je svjedok, istaknuvši da mu je nadređeni kazao da je Batko “problematično derište” i da je bokser.

Na upit Behaije Krnjića, tužioca Tužilaštva BiH, da li je imao ikakav kontakt sa optuženim Vlahovićem dok je bio u radnom vodu, svjedok je odgovorio da bi “pobjegao svaki put kada bi ga vidio”.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. juni.