Sud BiH
0

Svjedok Omer Pecar tvrdi da mu je Vlahović ubio majku i kćerku

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Omer Pecar, svjedok Tužilaštva BiH, tvrdi da mu je optuženi Veselin Vlahović Batko ubio šestogodišnju kćerku i majku, na Grbavici u junu 1992. godine, prenosi danas BIRN - Justice Report.

Zbog događaja koje je preživio tokom 1992. godine a koji se optužnicom Tužilaštva BiH stavljaju na teret Vlahoviću, Pecar nije htio svjedočiti iz sudnice u kojoj se nalazio optuženi.

Prema optužnici Vlahović se tereti da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je - sâm ili u grupi s drugim naoružanim osobama - zlostavljao i premlaćivao građane nesrpske nacionalnosti i oduzimao im novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom mu se u 14 tačaka na teret stavljaju ubistva i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanje, mučenje i zlostavljanje civila.

Omer Pecar je svjedočio o odvođenju cjelokupne porodice iz kuće na Kovačićima te o ubistvu njegove majke i kćerke. Na vrata kuće, kazao je svjedok, 14. juna 1992. godine došli su Vlahović i izvjesni Miro Ždrale te su im naredili da krenu s njima.

"Čim sam otvorio vrata Batko mi je gurnuo cijev automatske puške u usta i naredio da cijela moja porodica i porodica moje braće, kao i naša majka, krenu s njima", rekao je Pecar.

Nakon dolaska na kraj Jevrejskog groblja, gdje je bila linija razgraničenja između Armije BiH (ABiH) i Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi Vlahović je, kazao je svjedok, naredio da muškarci počnu trčati.

"Batko je prvi zapucao, okrenuo sam se da vidim gdje mi je porodica i vidio da majka i moja kćerka padaju na zemlju. Batko ih je ubio", rekao je svjedok.

Članica Sudskog vijeća Mira Smajlović upitala je svedoka koliko je siguran da je Batko čovjek koji ih je odveo iz kuće i pucao, na šta je svjedok kazao "sto posto".

"Kada su došli na vrata imao sam žarulju koja je obasjavala njegovo lice, a vidio sam lično kako puca i kako one padaju", kazao je Pecar, dodavši da je njegova malodobna kći pogođena u kičmu i na licu mjesta je umrla, te da joj je zatiljak bio smrskan.

Tijela su najprije pokopana u dvorištu porodične kuće, a kasnije su prebačena na groblje Bare.

Svjedok je također kazao da je njegova porodica napustila Kovačiće krajem septembra 1992., tako što su prešli Vrbanja most.

Naredno ročište je 3. novembra.