Korićanske stijene
0

Svjedok odbrane dao alibi Dušanu Jankoviću za 21. august 1992.

FENA
Milan Kukić, svjedočeći u korist odbrane Dušana Jankovića, optuženog za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, kazao je pred vijećem Suda BiH da je četvrtooptuženi 21. augusta 1992. bio na prazniku kod njega u Dubici, prenosi BIRN - Justice report.

"Zbor za Preobraženje se održava 19. augusta svake godine u Moštanici, a ja ga obilježavam 21. augusta i tako sam radio i 1992. godine. Tada je kod mene u Dubici bio Dušan Janković sa sinom. Došao je u policijskoj uniformi i službenom "golfu" oko deset sati ujutro i ostao do četiri ili pet poslije podne", kazao je Kukić.

U optužnici stoji da je Dušan Janković, tadašnji komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem i Željkom Stojnićem, pripadnicima interventnog voda SJB-a, sudjelovao u pratnji konvoja kojim je 21. augusta 1992. godine oko 1.200 Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora prevoženo prema Travniku. Tužilaštvo smatra da su optuženi na planini Vlašić izdvojili oko 200 muškaraca i odveli ih na Korićanske stijene te ih strijeljali.

Na pitanje Minke Kreho, predsjedavajuće sudskog vijeća, koju funkciju u policiji je obavljao Janković, svjedok je odgovorio kako misli da je Janković bio komandir stanice u Prijedoru.

"O tome nismo razgovarali", dodao je svjedok.

Drugi svjedok, Mario Trontelj, kazao je kako je za ubistvo civila na Korićanskim stijenama saznao iz medija kada je uhapšen Dušan Janković, njegov komšija, te da je o tome razgovarao i s Damirom Ivankovićem.

"Damir Ivanković mi je rekao da mi je bio s komšom u ćeliji i da su mijenjali vodu za sokove. Rekao mi je da mu nije jasno zašto je Janković u zatvoru", naglasio je Trontelj, dodajući da bi se u svako doba bio spreman suočiti s Ivankovićem i to isto reći.

Damir Ivanković, bivši pripadnik interventnog voda policije iz Prijedora, priznao je krivicu za sudjelovanje u zločinu na Korićanskim stijenama, nakon čega je pred Sudom BiH u julu 2009. godine osuđen na 14 godina zatvora.

Nastavak saslušanja svjedoka odbrane četvrtooptuženog je 17. maja.