Sud BiH
0

Svjedok Nikolić: Vidio sam ubijanje Srebreničana u Kravici

FENA
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u Srebrenici ispričao je da je vidio ubijanje Srebreničana ispred Zemljoradničke zadruge u Kravici 13. jula 1995. godine, javio je danas BIRN - Justice Report.

Ilija Nikolić, nekadašnji pripadnik Kravičkog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), prisjetio se kako je na livadi u naselju Sandići (općina Bratunac) vidio oko 150 civila koji su kasnije strijeljani kod Zemljoradničke zadruge Kravica.

"Kad su ušli u taj magacinski prostor jedan od tih civila oteo je pušku policajcu i ubio ga. Zatim su civili napali na policiju, a oni su potom pucali u zarobljenike. Pucali su ljudi koji su ih pratili iz Sandića. Kada sam se udaljio čuo sam pucnjavu, ali i jače detonacije. Mislim da se radilo o ručnim bombama", prisjetio se svjedok.

Za učešće u zarobljavanju i ubistvima više od hiljadu muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici (općina Bratunac) u julu 1995. godine, državno tužilaštvo tereti Dragana Neškovića, Zorana Ilića i Dragana Crnogorca, bivše pripadnike Centra za obuku "Jahorina" pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS).

Nikolić je je kazao da odranije poznaje Ilića, te da ga na dan kada su se desila ubistva u Zemljoradničkoj zadruzi nije nigdje vidio.

"Sreo sam ga 11. jula 1995 godine. Zvao me je na ispraćaj njegovom bratu koji je išao u vojsku. Tada mi je ispričao da je bio u Srbiji i da su ga uhapsili i vratili u BiH. S njim je bio čovjek u maskirnoj uniformi koji je rekao da ga čuva kako opet ne bi pobjegao u Srbiju", rekao je Nikolić, dodavši da mu Ilić ne liči na čovjeka koji bi mogao pucati u civile.

Na ovom ročištu Tužilaštvo BiH je saslušalo i Dragomira Vasića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti Zvornik, koji je ispričao da je nakon pada Srebrenice poslan u Potočare da napravi policijsku stanicu.

Vasić je potvrdio autentičnost 14 policijskih depeša koje se, između ostalog, odnose na broj jedinica koje su učestovale u osiguranju putne komunikacije, osiguranju javnog reda i mira, razdvajanju vojnosposobnih muškaraca u Potočarima, hapšenju muškaraca koji su pobjegli u šumu, transportu žena i djece u Kladanj...

"Meni je poznato da je jedna četa Centra za obuku Jahorina 12. jula osiguravala širi rejon oko Žutog mosta i Holandske baze u Potočarima, a druga četa se 13. jula priključila na terenu i osiguravala put od Kravice do Konjević-Polja", rekao je Vasić.

Nastavak suđenja zakazan je za 29 mart, kada Tužilaštvo BiH namjerava saslušati dva nova svjedoka.