BiH
8

Svjedok: Mladić je naredio ispaljivanje aviobombe na RTV dom

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Svjedok odbrane Vladimir Radojčić potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću da je u ljeto 1995. naredio ispaljivanje modifikovane aviobombe na zgradu Radio-televizije Sarajevo zato što je "emitovala najcrnju propagandu protiv srpskog naroda".

"Lansirali smo 28. juna 1995. modifikovanu aviobombu na zgradu RTS-a, koja je zapravo bila radio-televizija Prvog korpusa Armije BiH i cijelog rata je emitovala najcrnju propagandu protiv srpskog naroda... Prikazivali su nas kao najcrnje zločince", izjavio je pukovnik Radojčić, koji je tada bio komandant Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

On je posvjedočio da je "direktno vidio da je bomba pogodila zgradu Televizije". "Bio sam sretan zbog toga", kazao je svjedok.

Taj incident, u kojem je poginula jedna, a ranjeno 28 osoba, prvobitno je bio u optužnici koja generala Mladića, u to vrijeme komandanta VRS-a, tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva, ali je prije početka procesa uklonjena.

Svjedok Radojičić je potvrdio da je istim tipom bombe 7. aprila 1995. gađao i zgradu Osnovne škole "Aleksa Šantić", "koja se samo zvala škola, a u njoj je bio centar za obuku specijalnih snaga" ABiH.

Bomba je tu zgradu promašila za 20 metara i napravila veliki krater iza nje. Zgradu škole Radojičić je u izjavi nazvao "legitimnim vojnim ciljem".

Po optužnici, ova bomba je uništila jednu i oštetila 11 kuća, pri čemu je stradala jedna, a ranjene su tri osobe.

Nasuprot tužiocima, svjedok je tvrdio da su modifikovane avio-bombe, koje je VRS ispaljivala sa zemlje, bile preciznije nego da su bacane iz aviona.

Istovremeno, Radojčić je negirao da je njegova brigada bila odgovorna za smrt šestoro djece u sarajevskom naselju Alipašino polje 22. januara 1994. u eksploziji minobacačkih granata.

Strategija VRS-a, prema njegovim riječima, bila je da oko Sarajeva zaštiti svoje stanovništvo i spriječi proboj Prvog korpusa ABiH iz grada.

"Nije cilj bio da se blokiraju civili. Nije bilo potpune blokade Sarajeva, uvijek smo dozvoljavali civilima da odu. Protivnik to nije dozvoljavao", rekao je Radojčić.

Ilidžanska brigada je, po svjedokovoj izjavi, otvarala vatru isključivo po vojnim ciljevima u gradu, preduzimajući mjere da spriječe civilne žrtve, kao što im je i naredila viša komanda.

Kao i prethodni svjedoci, Radojčić je tvrdio da nikada nije dobio ni dao naređenje da se napada i teroriše civile, dok je ABiH zloupotrebljavala civilne objekte u Sarajevu i iz njih otvarala vatru na VRS.

U nastavku suđenja, 26. juna, tužioci će unakrsno ispitivati svjedoka Radojčića.

Mladić je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmjere genocida i "uzimanje plavih šljemova" UN-a za taoce, prenosi BIRN - Justice Report.