Suđenje Karadžiću
0

Svjedok Karadžićeve odbrane: VRS imala naređenje da "štiti civile Sarajeva"

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Zamjenik komandanta Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Nikola Mijatović posvjedočio je u petak na suđenju Radovanu Karadžiću da ta brigada tokom rata nikada nije pucala na civile u Sarajevu, nego samo odgovarala na vatru po položajima Armije BiH (ABiH) u gradskim naseljima

Poput svih prethodnih svjedoka Karadžićeve Odbrane iz redova VRS-a, major Mijatović je izjavio da nije imao ni naređenje ni namjeru da teroriše stanovnike Sarajeva, već da su, naprotiv, nadređene komande strogo nalagale da se civili štite, a Ženevske konvencije poštuju.

Karadžića, bivšeg vrhovnog komandanta VRS-a i predsjednika Republike Srpske (RS), optužnica tereti za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim artiljerijskim snajperskim napadima u periodu od 1992. do 1995. godine.

Svjedok Mijatović je kao uzrok nestašice struje u Sarajevu naveo granatiranje trafo-stanica na Ilidži iz oruđa ABiH.

Potvrđujući da je, uslijed nedostatka granata, VRS koristila modifikovane aviobombe, negirao je tvrdnju Optužbe da su te bombe bile neprecizne i rekao da su bile lansirane samo na vojne ciljeve.

ABiH je, kako je naveo, imala običaj da puca iz blizine objekata UNPROFOR-a, uključujući i komandu u zgradi Pošte, kako bi na međunarodne snage privukla vatru VRS-a.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Caroline Edgerton insistirala je da su vojni ciljevi na koje je njegova brigada pucala bili smješteni u “gusto naseljenim područjima” i da je stoga “bilo razumno očekivati” da će rizik od stradanja civila biti veoma visok.

"Još je razumnije bilo da protivnička strana ne djeluje iz blizine civila. Mi smo na vatru odgovarali vatrom", odgovorio je Mijatović.

Dodao je da je njegova brigada pucala na vojne ciljeve isključivo nakon što su njeni osmatrači javili da “nema civila oko sredstva koje puca na nas”, te da im je cilj bio da neprijatelja zastraše kako bi prestao s dejstvom.

"Ali, znali ste da su civili bili tamo", sugerisala je tužiteljka Edgerton, što je svjedok prihvatio kao tačno.

Suđenje Karadžiću, koji je optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, biće nastavljeno u ponedjeljak, 3. decembra, javlja BIRN Justice Report.