BiH
2

Svjedok: Jukić je bio "mali iz Kinder voda" na lošem glasu

FENA
Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, svjedoci Tužilaštva BiH su potvrdili da je optuženi Željko Jukić u augustu 1993. godine iz učionice u Srednjoškolskom centru izveo dva zatvorenika, koje više niko nikada nije vidio.

Svjedok Avdo Husić, nekadašnji imam u selu Skrobučani kod Prozora, kazao je da je sredinom jula 1993., zajedno s ostalim Bošnjacima, uglavnom mještanima tog sela, odveden u Srednjoškolski centar u Prozoru, gdje je bio zatvoren.

"Bio sam smješten u učionicu na spratu, u kojoj su bili, između ostalih, Mirsad Pilav i čiča Šefik. Početkom avgusta ’93., Jukić je s dva nepoznata vojnika ušao u učionicu, prvo izveo Mirsada, a nakon 20 minuta i čiča Šefika. Niko od nas ih poslije toga nije vidio. Nakon rata čuo sam da su ubijeni - ispričao je Husić.

On je napomenuo da je optuženog Jukića u selu Skrobučani vidio i u aprilu 1993., kada su počela "prva odvođenja i maltretiranja bošnjačkog stanovništva".

"Jukić je bio tu kad su nas ubacivali u kamione i vodili u zarobljeništvo. Iz Skrobučana smo krenuli ka selu Parcani, gdje smo se zaustavili oko 40 minuta. Vojska je tražila muškarce. Za to vrijeme, iz kamiona sam vidio Jukića kako ulazi u štalu i, s još tri vojnika, pali je", objasnio je Husić.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je kazao da je optuženog Jukića poznavao još od prije rata, te da ga je tokom ratnih godina često viđao u uniformi i s automatskim naoružanjem.

Misli da je Jukić bio pripadnik "čuvenog ‘Kinder voda’" Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Željko Jukić je optužen da je od jula do septembra 1993., s drugim pripadnicima HVO-a i Hrvatske vojske (HV), učestvovao u progonu bošnjačkih civila, ubistvima i prisilnim nestancima u Prozoru.

Na ovom ročištu iskaz iz druge prostorije, s izmijenjenom slikom i glasom, dao je i zaštićeni svjedok S-8, koji je šest mjeseci proveo zatočen u Srednjoškolskom centru u Prozoru, kada su odvedeni zatvorenici Mirsad Pilav i čiča Šefik.

"Jukić je prvo izveo Mirsada, da bi možda nakon sat došao po čiču Šefika. Ja ih nikada nakon toga nisam vidio, niti sam ikada saznao šta se sa njima desilo, osim što znam da obojice više nema", objasnio je svjedok S8.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je rekao da je Jukića znao još od prije rata, te da ga je te noći u Srednjoškolskom centru bez problema prepoznao.

"Njega su mnogi znali. Mali iz ‘Kinder voda’ na lošem glasu", kazao je S-8.

Naredno ročište zakazano je za 1. novembar, javio je BIRN.