Suđenje za zločine na Grbavici
0

Svjedok: Još se nisam oporavio od Batkovih batina

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
U nastavku suđenja za zločine u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako ga je optuženi Veselin Vlahović zvani Batko pretukao, te da se od siline udaraca i maltretiranja do danas nije oporavio, javio je danas BIRN- Justice Report.

Svjedok S-47 je krajem aprila 1992. godine odveden iz stana na Grbavici u zgradu "Digitron Buje", gdje se susreo sa optuženim Vlahovićem.

"Kad je vidio da me vojnici dovode prema zgradi "Digitrona", opsovao mi je majku i uslijedila je serija udaraca takve jačine da nisam znao kako sam to izdržao", rekao je svjedok.

Prema njegovom iskazu, Vlahović je kazao dvojici vojnika koji su ga doveli da ga udaraju najviše po ušima i glavi. "Držao sam se na nogama kao ošamućen, ali nisam padao. Osjećao sam se kao u ringu, a nakon toga je Batko rekao: 'Vidi balije, još je na nogama'. Naredio je ovoj dvojici da me bace na pod i nastavili su me tući”, kazao je svjedok i dodao da mu je “krv iz usta išla kao iz slavine”.

Zatim su ga, kako je naveo, sva trojica odveli u toalet i "gnjurali mu glavu u WC šolju" tjerajući ga da jede izmet, te ga je potom Vlahović stavio u golf i odveo ka Trebeviću. "Prolazili smo pored neke jame u kojoj su bili leševi i Batko mi je rekao da ću na isti način i ja biti pogubljen ukoliko mu ne dam novac i zlato", kazao je svjedok.

On je rekao da su ga potom odvezli do njegovog stana, gdje je optuženom dao 38.000 maraka i pola kilograma zlata, nakon čega je ovaj otišao. Poslije svih ovih udaraca, kako je opisao, bio je crn, iskašljavao je i mokrio krv, a zahvaljujući komšijama, koji su ga liječili 25 dana, uspio je preživjeti. "Moje najteže liječenje je psihičke prirode. I danas uzimam lijekove za smirenje i kad god držim tabletu, sjetim se svega što mi je Batko uradio", kazao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačku, nestanke i druga nečovječna djela počinjena 1992. nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići. Svjedok A-1, koji je 1992. imao 23 godine, ispričao je da je živio sa majkom i maloljetnim bratom, te da je u maju ili junu optuženi ispred ulaza u zgradu sreo njihovu majku.

"Majka je rekla da moramo na razgovor i čim smo sišli, pitali su nas što se krijemo, a Batko me udario kundakom u stomak", kazao je svjedok. Prema iskazu svjedoka, komšija Aco Lukić je pokupio njega i brata i uveo ih u stan koji je bio na prvom spratu, a zatim je uslijedio pucanj. "Komšije su mi rekle da je Batko pucao u nas, ali nas nije pogodio", rekao je svjedok A-1.

On je naveo da je od komšija čuo da je Vlahović iz njihove zgrade odveo bračni par Faruka i Aidu Rovčanin, koja se nakon par sati vratila, dok su ostaci njenog supruga pronađeni na Petrovačkoj krivini. Svjedok Mahmut Junuzović je ispričao kako je optuženi dolazio u stan u kojem je on živio sa suprugom, te joj je prijetio da će je silovati.

"Ja nisam bio tu, ali mi je rekla da je tražio zlato i rekao da će je odvesti na Pale da je siluje, a onda joj naredio da legne i opalio metak pored njene glave", rekao je Junuzović i dodao da je potom uzeo zlato iz sobe i otišao. Nastavak suđenja je 10. maja.