Optuženima produžen pritvor
0

Svjedok Ibrica Avdo: Jašarević je bio laka meta

SRNA
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Sud BiH produžio je pritvor Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću, optuženim za organizovanje terorističke grupe u vezi sa napadom na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Jašarevićev advokat Senad Dupovac rekao je medijima da je Sud, koji svaka dva mjeseca odlučuje o mjeri pritvora, ocijenio da su i dalje na snazi razlozi za određivanje pritvora optuženima, koji u njihovom slučaju može trajati najduže dvije godine.

Sudija Branko Perić, predsjednik Sudskog vijeće na suđenju Jašareviću, Fojnici i Ahmetspahiću, rekao je na početku današnjeg suđenja da je sprovedena odluka Suda BiH kojom je Jašarević premješten iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo u zatvorsku jedinicu pri Sudu BiH.

Danas je, u nastavku suđenja, svjedočio pripadnik MUP-a Sarajevskog kantona Ibrica Avdo, koji je ranio Jašarevića, rekavši da je na njega ispalio dva hica, od kojih je prvi promašio a drugi ranio Jašarevića.

On je istakao da je Jašarević bio laka meta i da je na njega pucao sa platoa ispred Srednje mašinske škole u Sarajevu.

Pred sudom je svjedočio i očevidac Jašarevićevog terorističkog čina Smail Žilić koji je sve i snimio svojim fotografskim aparatom.

Prema njegovim riječima, Jašarević je stalno govorio da ne namjerava da puca po braći muslimanima, tražeći da mu dovedu Amerikance, kako je rekao, "teroriste nad muslimanima".

Adnan Šmigalović, istražitelj iz Odjeljenja SIPA-e za krivična djela terorizma, koji je vodio zapisnik o pretresima i oduzetim predmetima prilikom akcija pretresa objekata koje su koristili optuženi u Gornjoj Maoči, smatra da je oružje koje je tom prilikom pronađeno bilo izmješteno na ta mjesta nekoliko dana prije pretresa.

On je pojasnio da su puške pronađene u grmlju nedaleko od kuće koju je koristio Jašarević tu ostavljene najviše pet dana prije pretresa i da je to učinjeno na brzinu.

Odbrana optuženih pokušavala je da ospori zakonitost pretresa navodeći da o njima nisu bili obaviješteni optuženi i njuihovi advokati, kao i da su urađeni prije nego je to sud odobrio.

Na početku današnjeg suđenja trećeoptuženi Ahmetspahić ponovo je zatražio da bude zamijenjen jedan od njegovih branilaca, što je Sudsko vijeće odbilo.

Sud je odbacio prijedlog Tužilaštva da u nastavku svjedoči još devet očevidaca Jašarevićevog napada na Ambasadu SAD, ocijenivši da za tim nema potrebe.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. septembar, a predviđeno je da se kao svjedok Tužilaštva pojavi i Jašarevićeva supruga Mirela Demirović, iako joj je na pet godina zabranjen ulazak u BiH.

Tužilaštvo je obavijestilo Sudsko vijeće da je od imigracionih institucija BiH dobijena potvrda da Demirovićeva, koja živi u Srbiji, može da dođe u BiH kao svjedok pod pratnjom predstavnika nadležnih institucija.

Sudsko vijeće je navelo da nema nikakvih prepreka da ona tada i posjeti Jašarevića, što je on i tražio.