Slučaj "Memić i ostali"
0

Svjedok govorio o "čišćenju" terena u Trusini

FENA
Ramiz Bećiri, kao svjedok Državnog tužilaštva na suđenju za zločin u selu Trusina, ispričao je kako je sredinom aprila 1993. godine od Nihada Bojadžića, zamjenika komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, dobio naredbu da učestvuje u "pomjeranju linija u korist Armije u rejonu Trusine".

"Nas je na tom terenu bilo možda 40-ak. Kada smo stigli u Trusinu podijeljeni smo u tri grupe radi lakšeg napada. Imali smo vodiče mještane, koji su bili iz 45. Brdske brigade (...) Prije ulaska u samo selo razdvojili smo se u pravce. Moja grupa je išla po sredini do sela, a jedna grupa je išla desno na brdo gdje je bio rov. Treća grupa je išla lijevo od nas, isto prema selu“, prisjetio se Bećiri.

Svjedok je u sudnici prepoznao Mensura Memića, Dževada Salčina i Nedžada Hodžića kao pripadnike svoje jedinice, te kazao da su tog dana bili u Trusini.

Tužilaštvo BiH tereti Zulfikara Ališpagu, nekadašnjeg komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, Nihada Bojadžića, njegovog zamjenika, te Memića, Salčina i Hodžića, bivše pripadnike te jedinice, kao i Senada Hakalovića, nekadašneg pripadnika 45. brdske brigade Armije BiH, za učešće u napadu na selo Trusina (općina Konjic) 16. aprila 1993. godine.

Državno tužilaštvo smatra da je tokom napada ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Bećiri se prisjetio da je neposredno nakon ulaska u Trusinu čuo pucnje, te da je zadatak njegove grupe bio „čišćenje terena i hrvatskih kuća“.

"Vodiči su nam rekli da su to hrvatske kuće, i u prvom podrumu smo našli dvije žene, koje smo istjerali i nastavili dalje. Nakon toga smo vidjeli da sa brda gdje je otišla grupa desno od nas silaze dvojica vojnika HVO-a. Njima smo uzeli puške i ja sam nastavio", kazao je svjedok.

Bećiri tvrdi da se sa izvjesnim Semkom i Kokićem, pripadnicima svoje jedinice, uputio prema drugom kraju sela, te da je na njih „pucano sa položaja iznad sela“, nakon čega je ubijen Semko.

Nakon pretresa sela, dodao je svjedok, pored jedne kuće vidio je „oko dvadesetak mještana“ među kojima je bila i ranjena djevojčica, koje su čuvali pripadnici Odreda.

"Ja sam otišao nazad u centar na Bradini, drugi su ostali (...) To veče smo se sakupili i pričali o samoj akciji. Neki od pripadnika jedinice su mi pričali da je određen broj mještana pobijen, rekli su da su pomeli sve tamo", rekao je svjedok, ali nije mogao precizirati koji su pripadnici jedinice govorili o ubistvima.

Bećiri je dodao da je "dan ili dva nakon napada na Trusinu" bio na sahrani ubijenog pripadnika svoje jedinice, te da je tu vidio Zulfikara Ališpagu, kojeg je prepoznao kao komandanta te jedinice.

Ališpagu Tužilaštvo BiH tereti da nije poduzeo nužne radnje da kazni podređene vojnike koji su učestvovali u ubistvima u Trusini, prenosi BIRN - Justice Report.

Naredno ročište zakazano je za utorak, 2. novembra kada će odbrane unakrsno ispitati Bećirija.