BiH
3

Svjedok: Gligor Begović je bio najokrutniji stražar u logoru Batković

FENA
U nastavku suđenja Gligoru Begoviću za zločine počinjene u Bijeljini, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je optuženi bio jedan od najokrutnijih stražara u logoru Batković.

Svjedok Sabrija Mehmedović se prisjetio kako je 23. jula 1992. godine odveden u Policijsku stanicu u Bijeljini, gdje su ga legitimisali, nakon čega je odveden u logor Batković.

Prema njegovom iskazu, ispred hangara je postrojen s drugim muškarcima, nakon čega im je oduzet nakit i novčanici.

"Gligor je bio jedan od stražara u Batkoviću, jedan od najokrutnijih. Nije bilo dana da nas nije tukao, izvodio kad god mu se pružila prilika... Tukli su i drugi, ali on je bio specifičan", prisjetio se Mehmedović.

Svjedok je dodao da je jedne prilike sa 14 zatvorenika izveden ispred hangara, nakon čega im je optuženi Begović naredio da čučnu.

"Gligor je uzeo drvenu palici i udarao nas... Meni je rasjekao uho, krvario sam", naveo je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Begovića da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u premlaćivanju civila i ratnih zarobljenika bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine u zatočeničkom centru Batković, prenosi BIRN - Justice Report.

Mehmedović je posvjedočio i da je Ferid Zečević preminuo nekoliko dana po dolasku u logor, od posljedica premlaćivanja.

"Ne mogu reći ko je njega tukao", kazao je svjedok, te dodao da su Zečevićevo tijelo zatvorenici iznijeli na ulaz u hangar, ali da ne zna šta se dalje desilo.

Odgovarajući na pitanja odbrane, svjedok je rekao da se iz hangara nije moglo vidjeti ko maltretira, ali da su se čuli krici.

Suđenje će se nastaviti 26. augusta.